Odgovorno s hrano

EKODRUŽABNA, DIDAKTIČNA IGRA: RASTE, RASTE FIŽOLČEK

Dodano: 2012-06-07 11:50:10
V skupini Ježi smo se vključili projekt Ekokotiček za moj fižolček. Najprej smo se pogovarjali o semenu, ki smo ga posadili v zemljo in čakali kaj se bo zgodilo...

EKODRUŽABNA, DIDAKTIČNA IGRA: RASTE, RASTE FIŽOLČEK

Potrebujemo: odpadni karton, sličice, barvni papir, lepilo, tempera barve in čopiče.
Potek izdelave igre: otroci pobarvajo spodnji del kartona z rjavo barvo, ki ponazarja zemljo, zgornji del pa z zeleno, kar ponazarja travo.

Na karton označimo polja, kjer bodo prilepljene sličice s posamezno fazo rasti fižola (seme, korenine, kalček, cvet in plod). Te sličice se ponovijo trikrat: enkrat na kartonu, enkrat na kocki (iz kartona) in enkrat pri otroku. Na karton, pod sličice nalepimo še pike od ena do pet.

Navodila igre za 1. star. obdobje:
Pripravljeno imamo igro za dva igralca ali za dve ekipi, ali za dva para. Otrok vrže kocko in  na karton da takšno sličico, kot jo je dobil na kocki. Če pade na kocki posebno polje potem igralec dobi nalogo: Podaj prijatelju (soigralcu) roko in mu vošči dober dan. Kdor položi vseh svojih pet kartic na karton zmaga.

Cilj te igre je spoznavanje in utrjevanje delov fižola, rasti fižola, kje se nahaja seme da vzklije, kam gredo korenine, kaj najprej zraste. Poleg tega se učijo čakanja, potrpežljivosti ter pozornosti, da in kdaj pridejo na vrsto za met kocke. Urijo se tudi v opazovanju in iskanju enakih sličic in nenazadnje se učijo tudi slediti s katero igralno površino in igralnimi karticami operirajo.

Navodila igre za II. star. obdobje:
Pripravljeno imamo igro za dva igralca, dve ekipi, ali dva para. Pri tej igri otroci ne iščejo enakih sličic temveč se orientirajo po pikah, ki so na kartonu in ponazarjajo fazo rasti fižola (od ena do pet), sicer pa imajo v rokah sličice, ki jih polagajo na karton. Pri tej igri je pomemben vrstni red polaganja sličic. Otrok mora najprej na kocki zadeti seme fižola in sličico položiti na karton, kjer je ena pika, nato mora na kocki zadeti korenine in sličico položiti na karton, kjer sta dve piki. Nadaljuje s kalčkom in tremi pikami in tako do konca. Zmaga tisti, ki je najprej položil vseh pet sličic. Za posebno polje na kocki velja enako kot pri igri za I. star. obdobje.

Cilj te igre je spoznavanje in utrjevanje delov fižola in faze njegove rasti. Otroci spoznavajo in utrjujejo števila do pet. Medtem se urijo v povezovanju števil s fazo rastjo. Učijo se tudi čakanja in sodelovanja, da in kdaj je kdo na vrsti.

 

Tina Hrovatič,
Vrtec Miškolin

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL