Odgovorno s hrano

EKOIZDELEK ZA PTIČJE KRMILNICE V ENOTI IZTOKOVA

Dodano: 2013-02-07 08:33:20
Utrinki iz najmlajše skupine Mezinčki.
Zopet je zima naokoli, nizke temperature, sneg...čas, ko lahko tudi v naši enoti storimo nekaj v dobro naših ptic...

Odločili smo se, da bomo pomagali pticam s pomočjo projekta ekoizdelek ptičjih krmilnic. Projekt je tako bolj podrobno potekal v mesecu januarju v dveh skupinah, v 1. starostni skupini Mezinčki (otroci stari 1-2 leti) in drugi starostni skupini Cicibani (otroci stari 4-6 let), vse ostale skupine Navihančki, Mehurčki in Balončki pa so prav tako sodelovali pri določenih dejavnostih.

Otroke iz skupine Mezinčki je obiskala ptica Sinička, ki nas je opomnila preko lutkovne igre na ohranjanje in varovanje narave ter pomoč pticam. Narisali smo tudi  skupni načrt za izdelavo ptičje krmilnice iz lesa, ki nam jo je izdelal mizar g. Srečko Bernard. Krmilnico smo nato pobarvali in polakirali, vanjo natrosili ptičja semena ter jo pritrdili na ograjo igrišča vrtca, da nam bo služila za opazovanje in raziskovanje ptic. Pri tem si bomo pomagali tudi z našo tabelo ptic, z razno literaturo, zgodbicami, avdio posnetki (različna oglašanja ptic),...

Konec meseca januarja pa so otroci skupaj s svojimi starši izdelali še vsak svojo ptičjo krmilnico iz odpadnega materiala in jih prinesli v vrtec, da bomo lahko v mesecu februarju naredili razstavo ptičjih krmilnic iz skupin Mezinčki in Cicibani.

Starejše otroke Cicibane je obiskal vrabček, s katerim so se otroci pogovorili o pticah pozimi (skrb, hrana, dom). Pri risanju načrta ptičje krmilnice so otroci uporabili čisto svojo domišljijo. Tako bodo v mesecu februarju po narisanih načrtih izdelali iz odpadnega materiala ptičje krmilnice za našo skupno razstavo. V igralnici jih je obiskal tudi mizar g. Srečko Bernard. Otroci so imeli tako možnost seznaniti se z mizarskim delom preko opazovanja mizarja pri nastajanju ptičje krmilnice: brušenje, sestavljanje, lepljenje, zabijanje, barvanje,… V tem so se kasneje preizkusili tudi sami.      

 

Monika Žökš,
Vrtec Studenci Maribor

Utrinki iz najstarejše skupine Cicibani.
Skupno obešanje ptičjih krmilnic.
Izdelovanje ptičjih krmilnic iz odpadnega materiala (skupina Cicibani).
Pripravljeno za na razstavo.
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL