Odgovorno s hrano

Voda

Dodano: 2013-02-27 09:11:40
Voda je pomembna vrednota, ki vpliva na življenje vseh živih bitij. Nahaja se vse okrog nas in v nas. Vsak dan se z njo srečujemo in jo uporabljamo za različne namene. Pa o njenem pomenu tudi dovolj razmišljamo?

O vodi smo v našem oddelku še pogosteje razmišljali v mesecu januarju, ko smo tej temi namenili veliko dejavnosti. Opazovali smo kapljice vode na vejicah grmovja, iskali luže, si ogledali bližnji potok Galjevec in ribnik v Botaničnem vrtu. Ob deževnem dnevu smo poslušali šumenje dežnih kapljic in doživljali spremembe, ko so se kapljice dežja spremenile v snežinke.

Različna agregatna stanja vode smo zaznavali v naravi in ob praktičnih poskusih. Primerjali smo vzorce čiste in umazane vode, mešali vodo z drugimi tekočinami in v njej raztapljali različne snovi, preskušali plovnost nekaterih predmetov, kapljice vode obarvali in z njimi potovali po listu papirja.

Ugotavljali smo od kod prihaja voda in kakšne so njene lastnosti. V igralnici smo si uredili vodni kotiček, kjer smo ob igri doživljali prelivanje in pretakanje vode. Z uporabo različnih posodic in kapalk smo zaznavali količino vode in jo merili z nestandardnimi merskimi enotami.

Ob slikovnem gradivu, smo spoznavali različne vire vode v naravi in si naredili plakat, ki nas opominja na pomen vode.

Spoznali smo, da vodo vsak dan uporabljamo za umivanje, čiščenje, pranje in jo uživamo tudi, če je ne pijemo neposredno, saj se nahaja v vsaki hrani in drugih napitkih.

In kakšno vodo smemo piti? Le čisto, ki pa je ni na pretek in jo moramo ohranjati ter varčno ravnati z njo. V vrtcu se trudimo varčevati z njo ob umivanju rok, ko vestno zapremo pipo medtem, ko si milimo roke.

Anka Gale,
Vrtec Galjevica, enota Orlova

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL