Odgovorno s hrano

SEJMO SLOVENSKO - AVTOHTONA SLOVENSKA SEMENA

Dodano: 2014-03-26 09:28:01
"Sejemo slovensko" je geslo Semenarne Ljubljana, ki vam je namenila zbirko avtohtonih semen, ki jih boste posejali, kasneje vonjali in okušali.

Zakaj je solata pri babici in dedku tako okusna in zakaj ima domač paradižnik tako značilen vonj in okus? Stare tradicionalne in avtohtone sorte vrtnin so se skozi obdobje svojega razvoja prilagajale našim podnebnim in življejnjskim razmeram in so tako pridobile značilen okus ter okrepile odpornost proti boleznim in škodljivcem.
Sejemo slovensko je geslo Semenarne Ljubljana, ki vam je namenila zbirko avtohtonih semen, ki jih boste posejali, kasneje vonjali in okušali. V paketu ste prejeli tudi Valentinov koledar opravil, ki vam bo v pomoč pri vašem delu.
KAJ JE AVTOHTONA IN KAJ UDOMAČENA SORTA?
Avtohtona ali domača sorta je nastala iz avtohtonega izvornega semena in ni bila načrtno žlahtnjena ter se prideluje, vzdružuje in razmnožuje v Sloveniji.
Udomačena ali tradicionalna sotra je tujega porekla, ki je dobro prilagojena na slovenske pridelovalne razmere in se vzdružuje ter prideluje v Sloveniji.


Valentinov koledar opravil  - vsebuje nasvete, ki je v pomoč tako začetnikom kot izkušenim vrtnarjem. V njem boste našli praktične napotke in spodbudo tudi tisti, ki nimate zelenjavne ali okrasne gredice ob hiši, pa si vseeno želite gojiti vrtnine in okrasne rastline na balkonih, terasah ali okenskih  policah.


Poleg nasvetov za vrtnarjenje in vzgojo rastlin koledar vsebuje tudi zapise skozi celo leto. Za vsak mesec posebej boste našli nasvete za gojenje zelišč in opravila. Potrebujete le nekaj proste površine, teraso, balkon ali koensko polico. Z nekaj domišljije, kakovostnimi semeni in sadikami, primerno zemljo, kjer si laho ustvarite svojo lastno zeleno oazo skoraj kjerkoli, tudi sredi mesta.

Zbirka avtohtonih semen, ki ste jih prejeli vsebuje:


Korenje Ljubljansko rumeno
– seme kali 20-30 dni. Ima velik (30 cm) svetlo rumen koren. Zelo pozno domače korenje, primerno za svežo rabo, izboljša okus juham.

Rdeča pesa Bikor – seme kali 10-15 dni. Je nezahtevna, raste tudi v polsečni gredi. Je srednje zgodnja, pokočno okrogla in izrazito temna rdeča pesa za svežo rabo.

Redkvica Non Plus Ultra – seme kali 8-10 dni. Zemlja: lahka, prepustna, pognojena s kompostom in vlažna. Zgodnja sorta. Okusne in sočne redkvice so velike, okrogle škrlatno rdeče barve. Dobri sosednje so kreša, fižol, paradišnik, špinača, zelje in korenje.

Zelje Ljubljansko – Seme kali 8-12 dni. Je srednje pozna slovenska sorta. Ploščato okrogle svetle zelene glave so uporabne za solato in kisanje.

Motovilec Ljubljanski – seme kali 20 – 25 dni. Zemlja: humozna, pognojena s kompostom. Je zgodnji domači motovilec, cenjen zaradi izredno dobrega okusa. Listi so srednje veliki podolgovati, ozki, gladki, zelene bave in se svetijo. Je odporen proti mrazu.

Solata Leda – seme kali 8-10 dni. Poletna slovenska krhkolistna solata, ki dobro prenaša vročino in gre pozno v cvet. Glavice so velike in kompaktne. Listo so svtleče rumene barve, rob lista je valovit in nazobčan. Dobri sosedje: redkvica, kolerabica, zelena, paradižnik, por.
Paradižnik Volovsko srce VAL
– seme kali 8-10 dni.Zemlja: humozna in dobro pognojena. Slovenski visok in bujen paradižni. Plodovi so značilne „srčaste oblike”, mesnati, bleščene rdeče barve. Vedno na raste na isti gredi. Dobri sosednje: novozelanska špinača, kapucinka, zelena, peteršilj, kapusnice.

Peteršilj Domači listnik – seme kali 20-30 dni. Primešamo nekaj zrnc rdkvice za markacijo. Ima gladke termno zelenaromatične liste. Liste porežemo pravočasno, da je delež stebel čim manjši. Sejemo ga vsako leto na drugo mesto. Gojimo ga lahko v zabojčkih na balkoni in okenski polici.

Sladki grah Hendriks– seme graha kali 8-10 dni. Za hitrejši vznik in zgodnji pridelek gredico po setvi pokrijemo z agrokopreno.  Je srednje zgodnji sladkorni grah s sočnimi stroki brez semen. Odličen za pripravi različnih zelenjavnih jedi. Potrebujemo oporo. Zgodnje in pogosto obiranje posprešuje tvorbo novih strokov. Grah bogati tla z dušikom in naj NE raste skupaj s fižolom, krompirjem, česnom, porom, paradižnikom in čebulo.

Bazilika Genovese – seme kali 14-18 dni na svetlobi. Enoletnica, ki zahteva veliko toplote. Baziliko gojimo tudi v lončkih obiramo sveže liste, ki jih uporabljamo k zelenjavi, solatam juham, mesu, ribam, paradižnikovim mezgam. V vrtu je dobra soseda paradižniku in kumaram.

Želimo vam veliko prijetnih trenutkov pri vrtnih opravilih.  Zelo dobrodošle bodo vaše fotografije  vseh vrst vrtov, načrtov vrtov, risbice na temo šolskih vrtov. Za vsa vprašanja smo vam na voljo na elektronskem naslovu: solskavrtilnica@gmail.com

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL