Odgovorno s hrano

EKODAN V VRTCU PEDENJPED

Dodano: 2013-04-22 09:00:05
plakat
V vrtcu Pedenjped smo se pridružili civilni iniciativi ŠTAFETI SEMEN, ki spodbuja k ohranjanju slovenskih avtohtonih vrst in sort semen in to obeležili na EKODNEVU.

19. 04. 2013 dopoldan smo organizirali EKODAN  s ŠTAFETO SEMEN. Na dogodek smo povabili društvo Ajda, predsednika ČS Sostro in stare starše. Pred dogodkom smo že najavili aktivnosti ter ves teden zbirali semena slovenskega izvora, ki smo jih dobili res veliko. Na ta dan smo si izmenjali semena in jih nekaj posadili. Nekatere bomo sadili in sejali kasneje, saj je bilo do sedaj slabo vreme in nismo mogli pripraviti njive, ki jo bomo obdelovali in nam jo je odstopil v uporabo prav predsednik ČS Sostro, g. Janez Moškrič. Skupaj z otroki smo si ogledali, kako njivo orjejo.  Poleg tega smo izdelali zeliščno gredico na igrišču vrtca, posadili vrbe, s katerimi bomo oblikovali zelen tunel, uredili cvetlične gredice in korita, ki že tako krasijo naš vrtec in privabljajo žuželke ter likovno ustvarjali.

Po delu smo se okrepčali s koprivnim čajem, čemaževim namazom iz skute in slanimi piškoti s semeni - prav vse sestavine smo nabrali in pripravili sami, skupaj z otroki.

Pridružilo se nam je kar 44 starih staršev ter predsednik Četrtne skupnosti Sostro, vsi so nam res pridno pomagali, za kar se jim iskreno zahvaljujemo! Tudi gosti so poudarili, kako pomembno je, da otrokom približamo naravo in privzgajamo čut za delo in odgovorno ravnanje z naravo.                                                        

Mojca Jamšek,
Vrtec Pedenjped

naša njiva
izmenjava semen - nekaj prinesi, nekaj vzemi
urejanje zeliščne gredice
vrbov tunel
nabiranje kopriv za čaj
pogostitev - likof po opravljenem delu
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL