Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOKVIZU - CELJSKA REGIJA

Dodano: 2013-04-22 11:06:42
Regijski prvaki v ekoznanju prihajajo iz OŠ Ob Dravinji.V ekoznanju se bodo ponovno pomerili 19. aprila, ko bo v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev.

Ljubljana, 4. april 2013 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v celjski regiji slavila ekipa učencev OŠ Ob Dravinji. V ekoznanju se bodo pomerili 19. aprila, ko bo na OŠ Martina Krpana v Ljubljani potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatni dve ekipi, ki sta zbrali največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.323 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 170 slovenskih osnovnih ekošol. V celjski regiji je sodelovalo 184 tričlanskih ekip iz 17 osnovnih Ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Ob Dravinji imenom Dravinja2 sestavljajo Aljaž, Tajda in Zala. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o zdravju in zdravem počutju, energiji in trajnostni mobilnosti, so dosegli 29 točk od 30 možnih točk. Na državno tekmovanje se je uvrstila tudi ekipa Winners123 z OŠ Frankolovo, ki je dosegla 28  točk. Sledili so jim učenci z OŠ Vojnik, ki so 27 točk, sledi OŠ Polzela in OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice  s 26 točkami.

»Učenci OŠ Ob Dravinji iz Slovenskih Konjic smo se na tekmovanje v Ekokvizu prijavili naknadno. Tekmovanje učencem ni bilo znano, čeprav smo pred nekaj leti že sodelovali v njem. Ekipe sem sestavila kar mentorica in jih pozvala k sodelovanju. Povabila sem tudi učence petih razredov. Prijavljenih je bilo sedem ekip, tekmovalo pa jih je šest. Priprave na tekmovanje so se začele takoj po zimskih počitnicah. Potekale so v računalniški učilnici pred začetkom pouka. Učenci so jih obiskovali zelo različno (eni vestno, drugi manj), saj ta čas potekajo tudi druge šolske dejavnosti. Tekmovalci šestih razredov so se en teden pripravljali kar v zimski šoli v naravi na Arehu. Nekaj učencev je na začetku obupalo, saj smo imeli premalo časa za pripravo. Vsebina Ekokviza se nam zdi poučna, zanimiva in uporabna v vsakdanjem življenju,« je povedala mentorica Ekokviza Sonja Rak.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 12. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz celjske regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo 347 ekip iz mariborske regije, 422 iz osrednjeslovenske regije, 151 iz pomurske, 182 iz novomeške, 79 iz obalne, 54 iz severnoprimorske in 22 iz gorenjske regije.

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL