Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU ZMAGALI UČENCI OŠ BENEDIKT

Dodano: 2013-04-22 12:58:24
Z državnim tekmovanjem v OŠ Martina Krpana v Ljubljani zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 4.653 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Zmagala je ekipa OŠ Benedikt.

Ljubljana, 19. april 2013 – Danes se je z državnim tekmovanjem v OŠ  Martina Krpana v Ljubljani zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 4.653 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Zmagala je ekipa OŠ Benedikt. Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Šturje Ajdovščina tretje pa ekipa OŠ Ob Dravinji. Udeležence Ekokviza so nagovorili državna sekretarka za okolje pri Ministrstvu za kmetijstvo in okolje mag. Andreja Jerina, in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je soorganizator Ekokviza že peto leto, čestital podpredsednik uprave Telekoma Slovenije mag. Zoran Vehovar in jim predal donacije za ekonaložbe v skupni višini 6.000 evrov.

Tričlanske ekipe so sestavljali šestošolci, sedmošolci in osmošolci, ki so obravnavali teme iz zdravja in dobrega počutja, energije in trajnostne mobilnosti. Celotno učno gradivo je bilo objavljeno na spletni strani http://eko.telekom.si, kjer so učenci lahko odgovarjali na vprašanja za vajo in marca tudi tekmovali na šolskih tekmovanjih v Ekokvizu. Deset najboljših ekip je danes v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika. V finale so se uvrstile tri najboljše ekipe, kjer so na odru v živo izmenično odgovarjale na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Zmagovalnim ekipam je pokale izročila častna gostja mag. Andreja Jerina, državna sekretarka za okolje pri Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, in dejala: »Okoljsko odgovorno lahko deluješ le takrat, ko se najprej naučiš, kaj to pomeni ter kako s tem kot posameznik vplivaš na družbo in okolje. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje se zavedamo pomena učenja, zato podpiramo delovanje Ekošole, ki je pomembna institucija na področju organiziranja in izvajanje projektov osveščanja in izobraževanja učencev o okolju. Prepričani smo, da projekt Ekokviz na poseben način približa vsebine o odgovornem ravnanju z okoljem, kar omogoča, da pridobljeno ekoznanje uporabijo v vsakdanjem življenju.«

»Letos so otroci osvajali ekoznanje s področja zdravja in dobrega počutja, energije in trajnostne mobilnosti. Omenjene teme so nadgradnja znanja, ki so ga učenci dobili pri naravoslovnih predmetih in pri drugih šolskih ter obšolskih dejavnostih. »Vse tri teme so učenci pri Ekokvizu že spoznali v preteklih letih, letos pa so jih še bolj poglobljeno obdelali. Za dodatni Ekoizziv so predstavili učinkovito uporabo elektronskih naprav in njihovo reciklažo in številne predloge za manjšo uporabo teh naprav« je o izbiri tem letošnjega Ekokviza povedal mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator Programa Ekošole.

Soorganizator Ekokviza Telekom Slovenije, ki že peto leto omogoča organizacijo in izvedbo Ekokviza prek spleta, je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni višini 6.000 evrov. Šole bodo donacije namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja. Podpredsednik uprave Telekoma Slovenije mag. Zoran Vehovar je letošnje tekmovanje komentiral: »V Telekomu Slovenije imamo v svoje poslovne procese in dolgoročno strategijo delovanja vgrajene vse vrednote trajnostnega razvoja, ki jih bogatimo tudi s projekti na področju izobraževanja in varovanja okolja. Med njimi je zelo pomemben tudi Ekokviz, s katerim želimo poudariti, da se nam zdi najpomembnejše, da se z odgovornim odnosom do okolja seznanijo in izobrazijo že naši najmlajši. Verjamemo, da tudi na ta način naše delovanje pušča pozitivne in spodbudne sledi v okolju, v katerem delujemo,« in dodal, da se vsako leto znova veselijo vedno večjega števila tekmovalcev. »Prepričani smo, da s tem spreminjamo tudi svet, saj pridobljeno znanje oblikuje njihov pogled na svet, vrednote in s tem njihovo ravnanje«.

Na letošnjem Ekokvizu je sodelovalo 1.441 ekip iz 170 osnovnih šol. V finale so se uvrstili dve ekipi OŠ Spodnja Šiška in po ena ekipa iz OŠ Ob Dravinji, OŠ Benedikt, OŠ Elvire Vatovec Prade, OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, OŠ Škofja Loka – Mesto, OŠ Radenci, OŠ Šturje Ajdovščina ter ekipa OŠ Frankolovo. Foto in video utrinki iz Ekokviza so na ogled na spletni strani http://eko.telekom.si. Ta bo delovala tudi po zaključku letošnjega tekmovanja, saj bo na njej še vedno dostopno učno gradivo in vprašanja za vajo, v katerih se bodo lahko pomerili vsi, ki jih zanima, koliko znanja imajo o okolju.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL