Odgovorno s hrano

MEDNARODNO TEKMOVANJE OKOLJE IN INOVACIJA

Dodano: 2013-09-04 08:27:04
20.000 evrov za izvedbo najboljših predlogov slovenskih šolarjev s področja trajnostne mobilnosti

Osem slovenskih osnovnih in srednjih šol bo prejelo 20.000 evrov iz Toyotinega sklada za Evropo, da bodo v prihodnjem šolskem letu uresničili inovativne zamisli s področja trajnostne mobilnosti. – Med rešitvami je predvidena izdelava koles, okolju prijaznih plovil, lesenega avtomobila z električnim motorjem, skuterja na sončni pogon ter zasnova Varne poti v šolo in izgradnja kolesarnice, uporaba lednih svetil na avtomobilih podnevi ter predelava železniškega vagona za praktičen prevoz koles. 

 

OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Grm Novo mesto, OŠ Ljudski vrt Ptuj, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Zadobrova Ljubljana, Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana ter ŠC Celje – Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko so po oceni nacionalne komisije pripravile najboljše idejne predloge s področja trajnostne mobilnosti in konkretne načrte za njihovo izvedbo. V šolskem letu 2013/14 se bodo najboljši izvedeni projekti pomerili tudi v mednarodni konkurenci in prejeli dodatne nagrade.

Kolo kot generator energije, ekološko plovilo, varna pot in druge inovativne zamisli

Izvirne in konkretne zamisli slovenskih učencev in dijakov, s katerimi želijo izboljšati trajnostno mobilnost v svojem lokalnem okolju in širše, vključujejo izdelavo kolesa kot alternativnega generatorja energije in kot prevozno sredstvo hkrati. Pri tem načrtujejo uporabo odpadnih koles. Učenci in dijaki priznavajo, da premalo poznajo električna kolesa, zato želi ena izmed šol nabaviti električno kolo, ki bi ga uporabili kot učni pripomoček, hkrati pa tudi za vsakodnevno uporabo namesto avtomobila med osebjem. Izdelati nameravajo tudi ekološko plovilo. Ker bo njegova osnova kolo, bi hkrati proizvajali elektriko za razsvetljavo, tako da bo primerno tudi za plovbo ponoči. Med drugimi zamislimi so še izdelava skuterja na električni pogon, nadgradnja že v preteklosti izdelanega lesenega avtomobila in zasnova Varne poti v šolo, primerne predvsem za kolesarje in pešce, ter izgradnja kolesarnice. Srednješolci želijo zmanjšati porabo energijo tako, da bi avtomobili za vožnjo podnevi uporabljali led žarnice.

Pri uresničevanju zamisli bodo učencem, dijakom ter njihovim mentorjem pomagali strokovnjaki iz Toyotine prodajne in servisne mreže, povezovali pa se bodo tudi s predstavniki organizacij in interesnih združenj za varnost v prometu. Trajnostna mobilnost je izbrana tema petega cikla mednarodnega tekmovanja Okolje in inovacija, ki spodbuja nove praktične in inovativne zamisli ter njihovo dejansko izvedbo. Peti cikel se je začel lansko šolsko leto, v njem sodelujejo šole iz Slovenije, Danske in Turčije. Tekmovanje organizira program Ekošola v sodelovanju z Mednarodno fundacijo za okoljsko izobraževanje (FEE International), Skladom Toyota za Evropo in podjetjem Toyota Motor Europe.

______________________________________                                                                                 

Uradna stran projekta: http://www.eco-schools-toyota.org.

Dodatne informacije: Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji, gregor.cerar@ekosola.si, 041-741-876.

 

Mednarodni program Ekošola je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko izobraževanje in je največja mednarodna mreža otrok in vzgojiteljev ter učiteljev, ki načela trajnostnega razvoja prenašajo in vključujejo v vsakodnevno delo in učenje.  V Sloveniji ga izvajamo že 17 let v okviru Drušva DOVES – FEE Slovenija (Društvo za okoljsko vzgojo Evrope v Sloveniji). Aktivnosti programa izvajajo po metodologiji sedmih korakov, ki omogoča dodelan in mednarodno primerljiv način dela. Vsaka ustanova, ki v posameznem šolskem letu uspešno izvede aktivnosti, pridobi mednarodno prepoznaven znak okoljske odličnosti – zeleno zastavo. Več: www.ekosola.si, www.eco-schools.org

Mednarodna fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE International) je mednarodna organizacija, ki že od leta 1981 spodbuja izobraževanje za trajnostni razvoj v okviru petih programov: Ekošola, Modra zastava, Mladi poročevalci za okolje, Zeleni ključ in Znanje za gozdove. Kot krovna organizacija združuje člane v več kot 60 državah sveta.

Več: www.fee-international.org

Sklad Toyota za Evropo (TFfE) so ustanovili leta 2002 z namenom udejanjanja korporativne družbene odgovornosti v Evropi. Sklad podpira projekte na treh področjih, ki so neposredno povezani z osnovno dejavnostjo podjetja Toyota: okoljsko ozaveščanje, tehnično izobraževanje in varnost v prometu. Na območju celotne Evrope podpirajo partnerstva med nevladnimi organizacijami ter lokalnimi podjetji in predstavništvi Toyote. Okoljsko izobraževanje otrok je ena najbolj pomembnih in aktivnih področij sklada.

Več: www.toyotafund.eu

_____________________________________

Dodatne informacije za mednarodno sodelovanje:

Malgorzata Luszczek, mednarodni program Ekošola, vodja projekta, t.: +45 3328 0439, ali

Guillermo Denaux, Sklad Toyota za Evropo, t.: +32 2 745 57 32.        

 

  

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL