Odgovorno s hrano

DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Dodano: 2013-12-05 08:24:34
PRIPRAVA ZAJTRKA
slovenski tradicionalni zajtrk

V petek, 15. novembra 2013, smo na naši šoli že drugič zapored obeležili dan slovenske hrane, s katerim  se seznanjamo o pomenu oskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, od slovenskih pridelovalcev.
Ena  pomembnih dejavnosti dneva slovenske hrane je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga izvedli že tretje leto in nas navaja k zavedanju o pomenu zdravega zajtrka kot prvega dnevnega obroka hrane.

Jedilnik tradicionalnega zajtrka so sestavljali: pirin kruh, maslo, med, mleko in jabolko.Trije dobavitelji  omenjenih živil so iz lokalnega okolja, dva pa iz drugih koncev Slovenije:
*pirin kruh: kmetija Zahrastnik, Radeče
*maslo: Kele & Kele, Logatec
*med: čebelarstvo Vajda, Metlika
*mleko: kmetija Krašovec, Škofce nad Rimskimi Toplicami
*jabolka: Sadjarstvo Aškerc, Globoko pri Rimskih Toplicah

Ob tej priložnosti smo med drugim spregovorili:
- o odnosu do hrane in njenem pomenu,
- o pomenu lokalno pridelane in predelane hrane,
- o vključevanju otrok v primerna dela na obdelovalni zemlji – pozitiven odnos do dela,
- o tem, kako se lahko družina v podeželskem okolju sama oskrbi z zdravo pridelano zelenjavo in sadjem.

Učenci razredne stopnje so imeli  na ta dan naravoslovni dan, kjer so z različnimi čutili spoznavali sadje in ločili ekološko pridelano od konvencionalnega.

V posameznih oddelčnih skupnosti smo zbrali nekaj mnenj o tradicionalnem zajtrku:

»Zajtrk je bil zelo okusen. Z njim smo dobili vse potrebne snovi za dobro delovanje telesa čez dan.«                Anja, 6. a

»Bilo je dobro in zdravo in bilo je  super, ker smo jedli vsi skupaj. Lepo je tudi, da imajo ta zajtrk po celi Sloveniji. Tako smo se naučili jesti zdravo.«                       učenka 6.b

»Slovenski zajtrk je zelo zdrav, saj so v njem same zdrave snovi. Čepravi meni med ni všeč, sem ga z veseljem pojedla, saj je to naš zajtrk.«                            učenka 6.b

»Ob času zajtrka sem mislil na dobrote, ki so nam jih podarile živali. »                   učenec 6.b

»O zajtrku menim, da je dobro, da s tem podpiramo slovenske kmete. To bi morali ohraniti, da bi tudi čez 10 let jedli, kar mi jemo danes.«                             Kristina, 8.a

»Zelo dobro je, da smo imeli slovenski zajtrk, saj v njem ni bilo konzervansov. Zelo pomembno je, da jemo našo hrano in ne hrano, ki je prepotovala zelo dolgo pot iz tujine.«           Špela, 8.a 

 

Eko koordinatorici Karmen Brečko in Katja Mejač

ZBRANI PRI ZAJTRKU
ZBRANI PRI ZAJTRKU
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL