Odgovorno s hrano

Teden zmanjševanja odpatkov v vrtcu Lucija

Dodano: 2013-12-05 09:06:11
Snežana Anđel, EKO kordinator vrtca Morje Lucija

V sklopu tedna ZMANJŠEVANJA ODPADKOV, ki je potekal od 16.11. do 24.11.2013, smo tudi v našem vrtcu poiskali način, kako dodati svoj doprinos k zmanjševanju odpadkov. 

Ker je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje še posebej opozarjalo na problematiko velike količino odpadkov in zavržene hrane, smo se v vrtcu odločili, da en dan še posebej posvetimo tej problematiki ter sestavimo tak jedilnik, ki bo ponudil otrokom vitaminsko in energijsko bogat obrok, hkrati pa ne bo po uporabi hrane nastala odvečna embalaža. Tako so nam kuharice pod vodstvom njihove vodje ga. Rite Rejc v torek, 19.11. sestavile okusen jedilnik.

Za zajtrk so otroci imeli bio sadni jogurt in kruh. Jogurtova  embalažo se je po uporabi vrnila in odšla v ponovno uporabo. Za kosilo so se na jedilniku znašle pečenice, pražen krompir in kislo zelje. Pri celotnem obroku niso nastali odvečni odpadki, saj je uporabljena embalaža, odšla prav tako v ponovno uporabo. Ostanki obrokov pa  so bili uporabljeni za pomije bližnjih živali.     

S smotrnim načrtovanjem obrokov, pri katerih ne nastajajo odvečni odpadki in zaloge odvečnih embalaž, smo tudi mi prispevali k zmanjševanja odpadkov.

V pogovoru z otroki in njihovimi starši, želimo, da se vsi seznanijo z ukrepi, ki jih lahko sprejmejo v vsakdanjem življenju kot lasten prispevek za zmanjševanje količine vseh odpadkov ter da postanemo družba recikliranja, ki se poskuša izogibati nastajanju odpadkov oziroma te uporabljati kot nov vir.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL