Odgovorno s hrano

OSNOVNOŠOLCI ZAČELI TEKMOVANJE ZA NAJVEČJE EKOFACE

Dodano: 2014-02-25 14:24:24
Ljubljana, 25. februarja 2014 – Začenja se Ekokviz, tekmovanje osnovnošolcev v poznavanju okoljskih tem, ki se bodo letos pomerili že trinajstič. Letošnja tema so aktualne podnebne spremembe. Svojo udeležbo na Ekokvizu je do sedaj napovedalo že 159 šol.

Ljubljana, 25. februarja 2014 – Začenja se Ekokviz, tekmovanje osnovnošolcev v poznavanju okoljskih tem, ki se bodo letos pomerili že trinajstič. Letošnja tema so aktualne podnebne spremembe. Svojo udeležbo na Ekokvizu je do sedaj napovedalo že 159 šol. Ekokviz šolam vsako leto prinaša nova znanja, poleg tega pa najboljše šole prejmejo tudi sredstva, namenjena konkretnim okoljskim naložbam. Sredstva zagotavlja  družba Telekom Slovenije, ki je skupaj z Ekošolo soorganizator Ekokviza in bo letos že šestič omogočila izvedbo tekmovanja prek spleta.

Letošnja okoljska tema, ki jo bodo učenci podrobno proučili so podnebne spremembe. Pri temi Vremenska napoved se bodo šestošolci seznanili o podnebnih spremembah na splošno. Spoznali bodo, kaj so podnebne spremembe, zakaj nastanejo, kdo so strokovnjaki, ki preučujejo spremembe podnebja in kako to počnejo. Sedmošolci bodo spoznavali, kakšni so učinki podnebnih sprememb na biodiverziteto (raznovrstnost življenja), zdravje ljudi, dobro počutje ter okoljsko etiko, ki je pomembna za družbene odnose. Osmošolci pa se bodo tokrat spoznavali, kako podnebne spremembe vplivajo na materialno blaginjo ljudi, kakovost in količino hrane na svetu. 

Ekokviz se bo odvijal prek spletnega mesta http://eko.telekom.si, kjer najdete učno gradivo, vprašanja za vajo in vse informacije o poteku tekmovanja.

 OŠ Šturje je v šolskem letu 2012/13 že tretje leto zapored osvojila zmagovalna mesta. Učenci OŠ Šturje vsako leto z veseljem sodelujejo v Ekokvizu, kar so dokazali tudi z velikim številom ekip, kar 16 jih je bilo.  

»Priprave so v polnem teku in učenci so zelo motivirani, saj so že predelali gradivo in zelo uspešno rešujejo kviz za vajo. Na šoli je Ekokviz zelo prepoznaven, predvsem po zaslugi uspehov iz prejšnjih let. Priprave potekajo po skupinah, kjer mentor razloži neznane besede ali pojasni težja poglavja. Z letošnjimi temami so učenci zadovoljni, želijo pa si, da bi v finalu imeli tudi svojo ekipo, za katero bi lahko navijali. Letošnje tekmovanje bo namreč potekalo na naši šoli,« je povedala mentorica Irena Knafelc.

OŠ Spodnja Šiška je v lanskem šolskem letu z dvema ekipama zasedla četrto in peto mesto. Letošnjega Ekokviza se zato zelo veselijo. Še vedno je namreč živ spomin lanskoletnih uspehov. Kot ekošola se trudijo, da vsebino vpletajo v učni načrt vseh predmetov, tako na razredni kot tudi predmetni stopnji. »Lanski tekmovalci so se samozavestno prijavili na tekmovanje in pri tem spodbujajo še ostale. Devetošolci pri projektu sodelujejo s pripravo plakata in mlajše tekmovalce usmerjajo ter jim podajajo svoje izkušnje. Večino potrebnega znanja pa učenci pridobivajo individualno doma, in sicer ob prebiranju predpisane literature. Teme letošnjega tekmovanja so skrbno izbrane, saj so prilagojene učnemu načrtu za 6., 7. in 8. razred, ter zanimive in aktualne za sedanji čas,« je povedala mentorica Alenka Malešič.

Telekom Slovenije je v letu 2013 trem šolam, iz katerih prihajajo prvouvrščene ekipe, podelil donacije v skupni višini 6.000 evrov. Družbeno odgovoren projekt, kot je Ekokviz, bo podjetje podrlo tudi v letošnjem letu, torej že šesto leto zapored. V Telekomu Slovenije je družbeno odgovorno ravnanje sestavni del delovanja podjetja, zavedanje o pomenu znanja pa je veliko, zato z veseljem podpirajo tovrstne projekte, namenjene mladim, ki so naša prihodnost.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL