Odgovorno s hrano

REGIJSKI PRVAKI V EKOZNANJU 2014 - OBALNA REGIJA

Dodano: 2014-04-04 10:58:56
V obalni regiji je na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju slavila ekipa učencev OŠ Dušana Bordona Semedela. V ekoznanju se bodo pomerili na državnem tekmovanju na OŠ Šturje Ajdovščina.

Ljubljana, 1. aprila 2014 – Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v obalni regiji slavila ekipa učencev OŠ Dušana Bordona Semedela Koper. V ekoznanju se bodo pomerili 11. aprila, ko bo na OŠ Šturje v Ajdovščini potekalo državno tekmovanje osmih regijskih zmagovalcev in dodatne štiri ekipe, ki so zbrale največ točk na šolskih tekmovanjih. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 4.041 učencev 6., 7. in 8. razredov iz 168 slovenskih osnovnih ekošol. V obalni regiji je sodelovalo 71 tričlanskih ekip iz devetih osnovnih ekošol.

Zmagovalno ekipo OŠ Dušana Bordona Semedela Koper z imenom Okapi sestavljajo Aljaž, Anja in Veronika. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o podnebnih spremembah, biosferi in varstvu narave ter prehrani, so dosegli 29 točk od 30. Sledili so jim učenci z OŠ Ivana Babiča – Jagra Marezige, ki so dosegli 27 točk. Po 25 točk so dosegli OŠ Jelšane, OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica, OŠ Elvire Vatovec in OŠ Košana.

»Tekmovanje v Ekokvizu je na OŠ Dušana Bordona Semedela  prisotno že od kar so ekošola. S pomočjo Ekokviza so želeli učence spodbujati k drugačnemu pogledu na okoljevarstvene tematike, zdravo življenje in trajnostni  razvoj. Zanimanje za sodelovanje je skozi leta podobno, vedno pa se tekmovanja udeležijo učenci, ki jih tematika zanima in si želijo vedeti nekaj več. Zanimivo je, da učenci, ki so začeli sodelovati na tekmovanju v 6. razredu, tekmujejo tudi v 7. in 8. razredu. Nove tekmovalce povabimo k sodelovanju učitelji naravoslovja, vendar pa opažamo, da je najboljša reklama povabilo sošolca, brata, sestre. Tako se je letos na tekmovanje prijavilo 15 učencev. Na prvem skupnem srečanju smo sestavili ekipe kar tako, brez kriterija. Eno izmed ekip sta sestavljali dve sestri in brat, drugo pa dva sošolca in sosed. Učenci so se sami pripravljali na tekmovanje. Večinoma je to potekalo po pouku, v knjižnici ali med prostimi urami. Pred samim tekmovanjem so dobili zadnja navodila, spodbude in nasvet o pozornem reševanju nalog. Izvedba tekmovanja preko spleta je učencem zanimiva saj hitro dobijo informacijo o pravilnosti,« je povedala mentorica Ekokviza Damjana Padovnik Lisac.

Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 13. leto. S šolskim letom 2008/2009 se je organizatorjem pridružil Telekom Slovenije, ki je tekmovanje v celoti preselil na splet. Na naslovu http://eko.telekom.si so bili zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Na spletu so učenci prijavili svoje ekipe in tekmovali. Poleg ekip iz obalne regije se je na šolskih tekmovanjih pomerilo še 390 ekip iz osrednjeslovenske regije,  158 ekip iz celjske regije, 347 ekip iz mariborske regije, 54 ekip iz severnoprimorske regije, 164 iz pomurske, 153 iz novomeške in 16 iz gorenjske regije. 

Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza na voljo ostaja učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije.

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL