Odgovorno s hrano

VRTEC VELENJE - CVETLIČNI DAN V ENOTI TINKARA

Dodano: 2014-05-15 21:03:53
Nov izgled vrtne utice
V enoti Tinkara, v vrtcu Velenje, smo poskrbeli za naš zeliščni vrt, ki smo ga ustvarili v lanskem šolskem letu. Letos pa smo na dvorišču uredili in prenovili vrtno utico.

Na našem dvorišču imamo vrtno utico, ki ni služila svojemu namenu. Zato smo se strokovne delavke odločile, da jo v letošnjem letu oživimo. S pomočjo hišnika je dobila police, pa tudi žleb na strehi. Poleg nje smo postavili odslužen lesen sod, v katerega se zbira deževnica za zalivanje rož.

Imeli smo projekt Čevljar in smo s pomočjo staršev zbrali precej starih čevljev. Preizkušali smo se v hoji z mnogo prevelikimi čevlji, pa tudi s čevlji z zelo visoko peto. Zanimivo, da so jih obuli tudi fantje. Iskali smo ideje, kaj lahko naredimo z njimi. Okrasimo, pobarvamo, obnovimo! Točno to smo naredili. Ampak to še ni bilo vse. V čevlje smo posadili tudi cvetoče rože, ki smo jih dobili na obisku v Vrtnarskem centru. Postavili smo jih na police vrtne hišice, ki se je v trenutku spremenila v Cvetlično hišo. S piktogrami smo naredili pravila, ki pravijo, da rož ne trgamo in da z vodo zalivamo rože in ne prijatelja. Rastline pa smo vzgajali tudi sami v igralnici, kajti nekatere nam bodo kmalu odcvetele in jih bomo morali zamenjati z novimi.

Za naš zeliščni vrt pa bomo skrbeli še naprej, da bomo dobili semena in ga tako v prihodnjem letu ustvarili na novo. Trenutno pa je postavljen kar ob rob zelenice, ker je okolica naše enote gradbišče. Izvaja se namreč energetska sanacija, tako bomo v prihodnje varčevali  s toploto energijo.

 

Zdenka Matjaž

Trenutno stanje zeliščnega vrta
Sajenje
Nalivanje deževnice
Dogodek cvetlični dan
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL