Odgovorno s hrano

EKO DAN - ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO ZA ZABAVO

Dodano: 2014-05-29 12:40:28

V mesecu aprilu, ko se je narava že dodobra prebudila in pokazala svoje lepote, smo se odločili, da se tudi mi naužijemo pomladnega sonca in hkrati uredimo okolico šole. Glavno vodilo eko dneva je bila misel »Živimo zdravo z naravo za  zabavo«, ki se je prepletala skozi vse delavnice. Dan se je začel s predavanjem o zdravi prehrani in ekološko pridelani hrani, o prednostih samooskrbe, lokalno pridelane hrane in pomenu uživanja svežega sadja in zelenjave.

Po dobri malici se je kar nekaj učencev lotilo dela v šolskem parku, ki smo ga poimenovali kar park prijateljstva. Ta omogoča učencem stik z naravo, je mesto za sprostitev in počitek, nudi možnost druženja, rekreacije in oddiha. Učenci so na spletu poiskali verze o prijateljstvu in jih zapisali na klopi v parku, postavili koše in pokosili zelenico. Pridobili so tudi nova znanja o zeliščih, saj so poleg urejanja zeliščnih gredic (odstranjevanje plevela in obnove napisov z imeni zelišč), pripravili tri vrste zeliščnih namazov. Pripravili so tudi pogrinjek ter se pogovorili o lastnostih drobnjaka, krebuljice, čemaža in kulturno pohrustali namaze na popečenem kruhu. Poleg zeliščnih gredic se v parku nahaja tudi cvetlična gredica, ki jo bodo preostanek letošnje pomladi krasile sončnice. Park prijateljstva smo obogatili s postavitvijo čutne poti; ta našim najmlajšim učencem omogoča, da doživljajo in pridobivajo gibalne izkušnje preko naravnih materialov in doživljajo naravo s čutnimi doživetji (tip, vid).

Šolski ekopark nam nudi tudi dnevno spremljanje vremena, saj  se v njem nahaja tudi vremenska hišica, ki pa je bila potrebna prenove. S sončnimi barvami so učenci osvežili tudi šolsko barako. Za piko na i smo park prijateljstva popestrili z drevesnimi tatuji.

Na drugem koncu šole je skupina učencev pridobivala izkušnje z vrtnarjenjem. Na predhodno urejenih gredicah so posejali vrtnine, ki jih bomo letos gojili.  Vsako vrsto zelenjave so označili s tablico in napisom.

Učenci I. triletja pa so na eko dnevu seznanili z gozdnim škratom po imenu Trepetikelj. Na zabaven, zanimiv in poučen način so spoznavali gozd skozi naloge, ki jih postavlja skrivnostni gozdni škrat Trepetikelj. Na koncu poti so odkrili Trepetikljev zaklad - čokoladna jajčka. Trepetikljeva pot je celoletni projekt turističnega krožka, s katerim so se udeležili festivala Turizmu pomaga lastna glava in prejeli srebrno priznanje. V boj za priznanje so se na ta dan opravili tudi regijski zmagovalci eko kviza in se na državnem tekmovanju v Ajdovščini po najboljših močeh potrudili pokazati svoje ekoznanje.

Poleg omenjenih dejavnosti je potekalo tudi vsakoletno pobiranje starega papirja v kraju. Izkupiček od zbranega papirja smo namenili za humanitarne namene. Čiščenje okolice šole je prav tako postala stalnica naših eko dnevov. Naša okolica šola je vsako leto bolj čista, kar pomeni, da smo dobro ozavestili odnos človeka do narave, še vedno pa se med najpogostejšimi odpadki najdejo plastenke.

Da bi vsi udeleženci eko dneva lahko začutili utrip dela po posameznih delavnicah, so šolski novinarji poskrbeli za anketiranje in fotografiranje ter izdelavo kratkega filma.

Preživeli smo poučno, zanimivo in razgibano dopoldne.

Poleg številnih drugih stalnih dejavnosti, ki jih že 15. leto izvajamo v okviru projekta Eko šola kot način življenja, smo še posebej ponosni na sodelovanje v izredno odmevni akciji zbiranja odpadne električne in elektronske opreme, baterij in telefonov, ki je potekala v sodelovanju z Gorenje Surovino, družbo Zeos in Radiem Celje. Zbrali smo 12 ton in 472 kg, kar je zadoščalo za 5. mesto med 26 sodelujočimi šolami.

Prav tako smo izredno veseli, da se končuje energetska sanacija šole in zamenjava energenta. Z manjšo porabo energije bo naša šola bolj prijazna okolju, z novimi, sončnimi barvami pa lepša na pogled.

 

Eko koordinatorica Karmen Brečko
OŠ ANTONA AŠKERCA RIMSKE TOPLICE 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL