Odgovorno s hrano

EKOVRT NA OŠ ŠMARTNO PRI SLOVENJ GRADCU

Dodano: 2014-10-02 07:52:23
Samo en način je, kako vzgojite otroka tako, da bo krenil po pravi poti, in sicer tako, da sami hodite pop njej! (Abraham Lincoln)

EKOVRT NA OŠ ŠMARTNO PRI SLOVENJ GRADCU

Naš vrt je zaživel spomladi leta 2012. Oblika je malo drugačna kot smo jih vajeni. Otroci pravijo, da jih spominja na drevo ali na ključavnico. Zanj skrbijo učenci od 1.-4. razreda pri krožku Ekovrt. Na pomoč nam večkrat priskočijo učenci višjih razredov in hišnik.

Vrt je mešan: zelenjavni z zelišči, sadnim drevjem in jagodičevjem. Zraven pa še sodijo  zbiralnik deževnice, kompost in hotel za žuželke.

V prvi vrsti je vrt učno-vzgojno pripomoček, kjer  bi učenci živi svet doživeli bolj celostno in izkustveno med poukom in po njem. Seznanijo se s praktičnimi opravili, orodji, rokovanjem z orodji, spoznavajo različne vrste zelenjave in zelišč, avtohtone sorte rastlin in živali, opazujejo rastline od začetka, ko posejemo seme do plodov, nekatere pa pustimo tudi osemeniti. Začudeni in presenečeni so, ko vidijo, kako se rastlina spremeni. Kar zraste, damo v klet, vložimo, v zimskih mesecih pa si skuhamo kakšno jed.

Odprti pa smo tudi za druge dejavnosti, prijavimo se na natečaje, vrt predstavimo obiskovalcem, predvsem pa se radi družimo, pogovarjamo in izmenjamo izkušnje.

Samo en način je, kako vzgojite otroka tako,
da bo krenil po pravi poti,
in sicer tako, da sami hodite po njej!
(Abraham Lincoln)
 
Mentor: 
Renate Bašek

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL