Odgovorno s hrano

ŠOLSKA VRTILNICA NA OŠ JANKA PADEŽNIKA

Dodano: 2014-06-02 11:29:55
EKO vrt
Učenci OŠ Janka Padežnika,so zapuščeno zemljišče preuredili v zelenjavni vrt s cvetličnimi gredami. Delo si vsako pomlad delijo, tako da starejši učenci opravljajo težja dela, mlajši pa postorijo tisto, kar zmorejo.

Leta 2011 smo na naši šoli pridobili del zapuščenega zemljišča ob meji s šolskim dvoriščem.

Kmalu smo se zaposleni in starši učencev lotili prenove in oblikovali zelenjavni vrt s cvetličnimi gredami. Najprej smo posadili krompir, ki so ga učenci skrbno negovali skozi vse leto in pridelek ponudili staršem na jesenskem druženju ob šoli. Pripravili smo piknik s pečenim kostanjem in krompirjem. V okviru vrtnarskega krožka pa vsako pomlad začnemo z deli na našem ekovrtu.

Starejši učenci opravljajo težja dela, mlajši pa postorijo tisto, kar zmorejo. To pomeni, da sejejo semena, pulijo plevel, pobirajo pridelke in obirajo škodljivce na krompirju.

Paradižnik, redkvica, peteršilj, korenje, paprika, fižol in začimbe obogatijo naše šolske malice.
Najbolj se vsi razveselijo slastnih jagod, malin, borovnic in višenj, ki uspevajo na našem sadnem delu vrta. Pridno obiramo liste melise, mete, žajblja in timijana ter jih sušimo. Čaje iz zelišč ponudimo obiskovalcem vsakoletnega božično-novoletnega bazarja. Semena in sadike za naš vrt nam velikokrat ponudi lastnica kmetije z ekološko pridelavo hrane, nekaj pa jih učenci sami vzgojijo v učilnicah ter jih nato posadijo na vrtu.

Delo na vrtu je našim učencem zabava, sprostitev in druženje. Ob tem spoznavajo pomen pridelave zdrave hrane, cenijo delo in poklice, ki so povezani s pridelovanjem zdrave prehrane. Velik poudarek je namenjen samooskrbi ljudi z zelenjavo in sadjem.

Marija Črnčič
OŠ Janka Padežnika Maribor

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL