Odgovorno s hrano

PESTROST ŽIVLJENJA V VRTCU

Dodano: 2014-12-04 08:39:37
Kisanje zelja
Vrtec Ljutomer je vstopil v 70. leto delovanja.

Ob snovanju programa, s katerim bomo obeležili 70-letnico v mesecu maju in juniju 2015, se nehote oziramo nazaj, razmišljamo o predšolski vzgoji in primerjamo preteklost s sedanjostjo. Že same fotografije govorijo o tem, da so otroci vseskozi  bili igrivi, nagajivi, nasmejani, vedoželjni… Pomembna je bila in je še njihova povezanost z naravo, z bližnjo okolico, ki nudi dovolj spodbud za pridobivanje novih izkušenj. Morda je bilo skozi zgodovino potrebno manj poudarjati, kako pomembno se je gibati za zdrav duševni in telesni razvoj. To je bilo nekaj povsem običajnega.

 

V vrtcu izvajamo pestre dejavnosti iz vseh področij dejavnosti. Zaradi sodobnega načina življenja pa dajemo gibanju še posebni pomen. Poleg običajnih vsakodnevnih gibalnih dejavnosti  za otroke,  organiziramo različne pohode in druženja v naravi tudi za starše, stare starše... Preko otrok želimo osveščati družine, kako pomembno je oblikovanje zdravega, aktivnega življenjskega sloga.  

Zaposleni v vrtcu imamo organiziramo tedensko vadbo, izvedli pa smo že nekaj pohodov v po naši prekrasni pokrajini.

Tudi zaradi naše skrbi za zdravje skozi gibanje, smo se vključili tudi v program SIMBIOZA GIBA. Ta projekt se je izvajal v Sloveniji letos prvič, njegov cilj pa je bil medgeneracijsko druženje in gibanje.

 

Zaradi mnogih naših gibalnih aktivnosti za otroke, starše in tudi zaposlene v vrtcu, nam je tudi letos Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podelilo zlato priznanje za najbolj športni vrtec v Sloveniji.

Priznanje nas je utrdilo v prepričanju, da so otroci zelo dojemljivi za mnoge spodbude odraslih. Potrebno je slediti njihovemu razvoju, spodbujati vedoželjnost, veselje, navdušenje… Zato smo se v zadnjem mesecu osredotočili na spoznavanje življenja čebel, lokalno pridelane hrane na kmetiji, spoznavanja zelišč, urejanju zeliščnih gredic, pripravi različnih zdravih napitkov in namazov, peki domačega peciva itd. Otroke tako vzgajamo v zavesti o pomenu domače, lokalno pridelane hrane.

 

Upamo, da ste začutili, kako  pestro in zanimivo je življenje v vrtcu.  Že sedaj vas vabimo, da praznujete z nami in se z nami veselite novega dne.

 

                                                                    Marija Pušenjak, ravnateljica

Športno dopoldne v ŠIC-u
Medeni piškoti
Družinski pohod - s kasačem Tinkom
Lokalne dobrote
Slov.tradi.zajtrk v skupini najmlajših
Srečanje s čebelo Adelo
Tek solidarnosti
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL