Odgovorno s hrano

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Trebnje

Dodano: 2014-12-17 09:14:33
V petek, 21. 11. 2014, smo obeležili dan slovenske hrane tudi na OŠ Trebnje, s katerim smo želeli opozoriti obiskovalce na pomen lokalno pridelane hrane, ki je kakovostnejša kot hrana, ki potuje kar precej časa, preden pride na naše mize. V sklopu tega d

Dan se je začel že zelo zgodaj. Ob 6.45 smo začeli pripravljati prostor in mize, da smo lahko ob 7.15 zagnali naprave. Letos smo se odločili, da bomo pripravili tudi napitke iz sadja, jogurta in blitve. Učenci so lahko poiskusili tudi različne vrste jabolk: mutsu, carjevič, topaz, pink lady, fuji, pinova, zlati delišes, idared, elstar, jonagold, ki jih je delila in pred tem še narezala gospa Uhan. Učenci so pa lahko poiskusili tudi sladke pirine
kroglice in korenčkove kroglice. Proti pričakovanju je bila okoli miz vseskozi velika gneča, kar se je pokazalo tudi s tem, da so dobrote hitro izginile. V slabi uri smo porabili okoli 33 kg jabolk (sadjarska kmetija Uhan). Seveda so šla še hitreje v promet, ker so bila narezana na krhlje. Za napitke pa smo porabili: 8 kg hrušk, 8 kg banan, 7 kg pomaranč, 0,5 kg limon, 12 kg jabolk, 1 kg sveže blitve in 8 l naravnega jogurta (kmetija Marn). 

Na začetku prve šolske ure so učenci lahko poiskusili tradicionalna živila: mleko, med, maslo, kruh in jabolko. 

Pripravili smo tudi temo razrednikovih ur, da učenci bolje spoznajo pomen zajtrka, da se zavedajo, da lahko hrano prihranijo tudi za pozneje in je ne potrebujejo vreči stran, če ne pojedo vsega, kaj so včasih jedli naši dedki in babice. Predvsem pa smo želeli opozoriti, da je hrana iz domačega okolja bolj zdrava, ima manj dodatkov in je hitreje dostavljena na naše mize.

Opremili smo tudi oglasno desko, na kateri smo predstavili vseh pet živil, katere so učenci tisti dan imeli na razpolago okušati (kruh, jabolko, maslo, med in mleko).

Tradicionalni slovenski zajtrk smo organizirali: Irena Višček, Tina Šlajkovec, Jernej Gabrijel in Smiljan Pristavnik, pomagali pa so še Marija Kovač in učenci, ki so pridno mešali napitke.

                                                                                                                           Smiljan Pristavnik

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL