Odgovorno s hrano

OSNOVNOŠOLCI ZAČELI TEKMOVANJE ZA NAJVEČJE EKOFACE

Dodano: 2015-02-25 13:13:47
Začenja se Ekokviz za osnovnošolce, ki bodo tudi letos preizkušali svoje znanje in okolja, narave in ekologije. Svojo udeležbo je napovedalo že 153 osnovnih šol iz vse Slovenije. Družba Telekom bo letos že sedmič omogočila izvedbo tekmovanja preko spleta.

Ljubljana, 26. februarja 2015 – Začenja se Ekokviz, ekipno tekmovanje osnovnošolcev v poznavanju okoljskih tem, ki bodo letos že štirinajstič preizkušali svoje znanje iz okolja, narave in ekologije z naslovom Energija iz narave. Svojo udeležbo na Ekokvizu je napovedalo že 153 šol. Ekokviz šolam vsako leto prinaša nova znanja, poleg tega pa najboljše šole prejmejo tudi sredstva, namenjena konkretnim okoljskim naložbam. Zagotavlja jih družba Telekom Slovenije, ki je skupaj z Ekošolo soorganizatorka Ekokviza in bo letos že sedmič omogočila izvedbo tekmovanja prek spleta.

 Letošnja okoljska tema, ki jo bodo učenci podrobno proučili, je Energija iz narave. V temi Čebele in medonosne rastline bodo šestošolci spoznavali čebele, njihovo življenje, njihov doprinos k zdravju posameznika, delo čebelarjev ter spoznavali medonosne rastline. Sedmošolci bodo podrobneje spoznavali les, sestavo dreves in listov, bolezni dreves in lesno predelovalno industrijo. Osmošolci pa se bodo seznanili z najrazličnejšimi viri za pridobivanje energije na Zemlji in z varčevanjem s fosilnimi gorivi.

Ekokviz se bo odvijal prek spleta na http://eko.telekom.si, kjer je na voljo učno gradivo, vprašanja za vajo in vse informacije o poteku tekmovanja.
Ekokviz je med učenci vsako leto bolj prepoznaven in zanimiv, kar dokazuje tudi porast števila ekip, ki se udeležujejo tekmovanja. V preteklem šolskem letu se je tekmovanja udeležilo 4.068 učencev iz šestih, sedmih in osmih razredov iz 158 osnovnih šol.

 

OŠ Murska Sobota je v lanskem šolskem letu z dvema ekipama zasedla prvo in četrto mesto. Tudi letošnjega Ekokviza se zelo veselijo, kar dokazuje število  prijavljenih učencev, ki jih je letos 43. Skupne priprave na tekmovanje potekajo enkrat na teden, kjer učenci berejo gradivo, mentorica pa individualno pojasnjuje manj znane vsebine. Najuspešnejši način za dosego dobrega znanja je priprava učencev med paralelkami, kar je sicer časovno težko uskladiti, vendar so najbolj učinkovite. Letošnja najbolj zanimiva vsebina je energija, predvsem okoljske katastrofe in naravne lepote. Finančna sredstva, ki so jih prejeli za doseženo prvo in četrto mesto, so namenili za nakup velikega kovinskega zabojnika za star papir in nov vodomat, saj so v šoli v letošnjem šolskem letu tako spodbudili pitje vode in uvedli stekleničke, je povedala mentorica Barbara Meglič.

 Na OŠ Dušana Bordona Semedela iz Kopra, ki je lani dosegla 3. mesto, so priprave tudi letos vzeli zelo resno. Tekmovanja se bodo letos udeležili že tretjič in učenci lanske ekipe so prevzeli pobudo in spodbudili tudi tiste učence, ki so še oklevali. Učenci se na tekmovanje pripravljajo sami, mentorica priskoči na pomoč le, če se med prebiranjem vsebin kaj zaplete. Kot je povedala mentorica Ekokviza Damjana Padovnik Lisac, je vsebina letošnjega Ekokoviza najbolj zanimiva za osmošolce, saj vsebuje veliko povezovanja med predmetnimi področji in nudi dober pregled na problem energetske oskrbe. Nagrado, ki so jo prejeli za 3. mesto, bodo namenili za učilnico na prostem, ki jo bodo spomladi uredili na šolski zelenici.

Tudi na letošnjem tekmovanju v Ekokvizu bo družba Telekom Slovenije že sedmič poskrbela za ohranjanje naravne dediščine in podprla družbeno odgovoren projekt Ekokviz, ki ga usmerja v mlade.

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL