Odgovorno s hrano

EKOVRT NA OŠ JANKA PADEŽNIKA

Dodano: 2015-06-16 08:22:28
ekovrt
Že četrto leto na naši šoli urejamo zelenjavni vrt s cvetličnimi gredami. Nekaj zeliščnih in cvetličnih gredic smo urejali že prej. Novost v letošnjem letu je vrt z visokimi gredami. Prav tako pa ima učenka 4. razreda svojo gredico.

V tem šolskem letu smo najprej v jeseni pospravili pridelek. Buče, krompir, korenje, fižol, peteršilj, paradižnik, papriko, tompinambur in začimbe smo porabili pri pripravi šolske malice. Ostale pridelke so si nekateri učenci odnesli domov in nam poročali, katero jed so iz katere zelenjave pripravili. Nekaj so je uporabili učenci pri gospodinjstvu in pri kuharskem krožku. Na cvetličnih gredah smo posadili čebulice različnih okrasnih cvetic, sadike vrtnic in pripravili gredice na zimski počitek. Spomladi pa so se začela spomladanska opravila povsod okoli šole. Družili smo se od najmlajših učencev do njihovih dedkov. Devetošolci so prelopatali vse vrtne zelenjavne grede. Pri tem so uporabili kompost, ki je nastal iz vrtnih odpadkov na našem kompostnem kupu. Učenci prve triade so pred njimi z veseljem populili plevel in ga dajali v kompostni kup. Učenci vrtnarskega krožka so posejali semena in posadili nekaj sadik, ki so jih vzgojili v cvetličnih koritih učenci prve triade. Nekaj sadik smo dobili s kmetije, ki se ukvarja z ekološko pridelavo zelenjave. Starejši učenci so posadili še sadike ribeza, kosmulje, vinsko trto in hruške. Tudi v tem šolskem letu je delo na našem vrtu bila sprostitev za večino učencev. Nekateri so se nam pri delu pridružili kar mimogrede, ko so odhajali iz šole domov.  Še vedno je velik poudarek pri našem delu usmerjen k samooskrbi s sadjem in zelenjavo.

 Marija Črnčič, mentorica 

 

GREDIČKANJE

V jeseni sem na šolskem ekovrtu dobila svojo gredico. Leži ob vhodu v vrt, kjer je nekoč rasla vrba. Dodelila mi jo je učiteljica Marija Črnčič, ki vodi vrtnarski krožek. Najprej sem gredico dobro prekopala in odstranila ves plevel. Nato sem jo ogradila z velikimi kamni, ki so ležali okoli vrta. Učiteljica mi je dala čebulice pomladsanskih cvetic, ki sem jih nato posadila v svojo gredico. Zelo sem se veselila, da bodo iz zemlje pokukali prvi cvetovi in komaj čakala na pomlad. Čez zimo so čebulice počivale v zemlji in čakale, da bodo zacvetele. Ko je prišla pomlad, so iz zemlje pokukali poganjki. Redno sem prekopavala gredico in odstranjevala plevel. Včasih so mi pomagale tudi prijateljice iz vrtnarskega krožka. Nato so rožice zacvetele in odprle lepe, pisane cvetove. Na moji gredici so cvetele hijacinte, narcise in tulipani. Zdaj pa cvetijo perunike ter nageljni, odpirajo pa se cvetovi lilij in hoste. Veselim se že, da bom svojo gredico še bolj uredila in nanjo nasadila še kakšne nove cvetice.

 Iris Šaberl, 4. a razred

 

VISOKA GREDA

Novost na našem zeliščnem in sadnem vrtu sta dve visoki gredi, za kateri je les obdelal hišnik iz debel dreves, ki smo ju morali podreti. Visoki gredi so napolnili učenci tretje triade ob strokovnih nasvetih ravnateljice. Napolnili so jih z vejami, posušeno travo, kompostom iz šolskega ekovrta, slamo, kartonom in prstjo. Mlajši učenci, člani naravoslovnega krožka, so v grede posadili zelenjavo po  pravilih dobrih in slabih sosedov. Nekaj sadik so vzgojili sami, nekaj so jih vzeli na šolskem zelenjavnem vrtu. Vsak dan gredi pridno zalivajo, skrbijo za odmrle dele, pobirajo škodljivce in opazujejo rast rastlin ter čakajo na prve pridelke.

 Petra Lebar Kac, mentorica

Gredičkanje
Gredičkanje
Visoka greda
Visoka greda
Ekovrt
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL