Odgovorno s hrano

V VRTCU LUČKA VRTNARIMO

Dodano: 2015-06-11 12:48:41
Čeprav smo vrtec v središču mesta in imamo zelo malo zelenih površin, vseeno vrtnarimo.

Vseskozi so bile naše želje, da bi tudi mi posadili nekaj zelišč in vrtnin, saj se zavedamo, da že v vrtcu želimo vplivati na otrokov način življenja in pozitiven odnos do narave. V atrij smo postavili nekaj korit EKO-loncev, skupaj s hišnikom pa smo postavili in pripravili visoko gredo.

Z otroki smo raziskovali zemljo, opazovali, primerjali in tipali semena, ki smo jih dobili od Semenarne Ljubljana. Semena smo posejali v EKO-lončke in jih postavili na svetlo mesto v igralnici, jih negovali, v primernem času pa presadili v korita in visoko gredo.

V mesecu maju so zelišča in zelenja lepo porastla, zato smo že poizkusili solato, redkvico, drobnjak, nekaj zelišč pa smo odnesli v kuhinjo, kjer so jih kuharji dodali jedem. Iz mete in melise smo pripravili sok, iz ognjiča pa mazilo. Nekaj zelišč smo spravili ter posušili in iz njih kuhamo čaje, ostanek pa pospravimo v kozarce in jih postavimo v našo zeliščno lekarno čarovnice Lenčke.

V visoko gredo smo posadili paradižnik, bučke, solato, jagode in nekaj zelišč.

Otroci skrbno negujejo, zalivajo in odstranjujejo plevel ter komaj čakajo,da bodo jagode zrele, saj le-teh se najbolj veselijo. 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL