Odgovorno s hrano

OŠ LJUBEČNA VRTNARI IN UREJA VRT

Dodano: 2015-06-12 09:15:27
Radi vrtnarimo, urejamo, sejemo zdravilne rastline ter iz njih pripravljamo uporabne izdelke.

V zgodnjih spomladanskih dneh so učenci eko krožka sejali različne začimbnice in se seznanili z možnostjo uporabe le-teh. Posejali pa so tudi zdravilne rastline ter podrobneje spoznali njihovo uporabo ter pozitivne učinke na naše zdravje. Vse rastline so posejali v naprej pripravljena korita, ki so bila narejena iz odpadne embalaže ter jih postavili na okenske police in tako ves čas spremljali rast posajenih rastlin.

V mesecu maju, ko smo le dočakali lepše vreme, pa smo se končno lotili urejanja novega eko vrta. Učenci eko krožka so ga prekopali, dodali svežo zemljo ter posadili sadike različnih rastlin. Predvsem želimo, da bi naš eko vrt vključeval različne zdravilne rastline in začimbnice, saj bi jih lahko uporabili tako pri gospodinjskem krožku kot tudi pri izdelavi čajev, eteričnih olj, in drugih uporabnih izdelkov, ki jih učenci izdelujejo skupaj z učiteljicami za različne priložnosti. Učenci tehničnega krožka so izdelali tudi informativne table za vse rastline, ki so trenutno posajene na našem eko vrtu.

Ker smo poleg začimbnic in zdravilnih rastlin na eko vrtu letos posadili tudi blitvo, so jo učenci pri gospodinjskem krožku z veseljem nabrali ter  pripravili zelo okusen  blitvin zavitek ter zelenjavno juho z blitvo.

Učenci eko krožka pa so poleg vrta skrbeli tudi za bližnji skalnjak ob vhodu na šolsko dvorišče, prav tako pa tudi  za okrasno gredico pred šolskim vhodom.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL