Odgovorno s hrano

VRT S TRAVNIŠKIMI ZDRAVILNIMI RASTLINAMI V ENOTI METULJČEK

Dodano: 2015-06-12 09:53:09
Cvetlični vrt spomladi
V enoti Metuljček smo si uredili cvetlični vrt s travniškimi zdravilnimi rastlinami. Otroci so pomagali pri pripravi,urejanju in skrbi za njih, spoznavali pa so tudi njihove zdravilne učinke.

S starši in otroci smo si na našem igrišču v vrtcu Trbovlje, v majhni enoti Metuljček, poleg zeliščnega, uredili še cvetlični vrt z zdravilnimi travniškimi rastlinami.  Vsi skupaj smo pomagali s prekopavanjem, rahljanjem in dodajanjem zemlje ter s postavitvijo lesene ograje, ki so nam jo priskrbeli starši enega otroka. Načrt za vrt so otroci pripravili sami. Želeli so si ograjo v obliki srca, zato smo jo na njihovo željo tako tudi postavili.

Cvetlični vrt nam je in nam bo še naprej služil za seznanjanje in prepoznavanje travniških zdravilnih rastlin in njihovih zdravilnih učinkov.  S pomočjo babice ene deklice smo jih nekaj že v jesenskih mesecih presadili iz našega bližnjega okolja na cvetlični vrt, nekaj pa smo jih  dodajali še v spomladnih mesecih. Tem rastlinam smo uredili tudi oznake s fotografijo in imenom rastline.

Ker je naša enota obdana s travniki, smo imeli ogromno priložnosti za opazovanje teh rastlin tudi tu. Nekatere smo nabrali, jih posušili in si izdelali herbarij.

Trenutno na našem vrtu skrbimo za naslednje zdravilne rastline: širokolistni trpotec, ozkolistni trpotec, grebenuša, jagoda, kopriva, dobra misel, plavica, rman, divja mačeha, srčna moč, materina dušica, črna detelja, šentjanževka, trobentica, travniška ivanjščica in navadna marjetica.

Otroci po potrebi skrbijo za rastline ter spremljajo in opazuje vegetativne spremembe skozi letni čas.

 

Zapisala: vzg. Blanka Dolanc

Priprava cvetličnega vrta
Oznake za rastline
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL