Odgovorno s hrano

OŠ SPODNJA ŠIŠKA IMA ZELIŠČNI IN ZELENJAVNI VRT

Dodano: 2015-06-12 10:54:04
Skozi celo leto se na OŠ Spodnja Šiška trudimo, da je naš vrt urejen in le ta nas obdari s pridelki, s katerimi se z veseljem posladkamo.

Že oktobra smo začeli načrtovati šolski vrt. Najprej smo si ogledali gredice potem pa smo se odločili, kaj bomo posadili. Paziti smo morali, da posadimo skupaj rastline, ki so dobri sosedi, zato je vsak predlagal, kaj bi rad posadil in narisali smo načrt.

Sledila je zima, ko na vrtu nismo imeli kaj početi, zato smo skrbeli za sobne rastline. Nekatere je bilo treba presaditi, drugim pa samo dodati zemljo. Za razmnoževanje vijolic smo odtrgali nekaj listov in jih dali v vodo, da bi naredili koreninice. Enako smo naredili tudi s koprivo, le da smo odtrgali vejice. Uspelo nam je in ko so pognale koreninice, smo jih posadili v zemljo.

Zima se je počasi začela poslavljati in priprave za naš vrt so se začele. Posejali smo semena in začeli vzgajati sadike. Naša biologinja nam je posejala paradižnik, ki smo ga prepikirali v lončke. Tudi iz semen, ki smo jih vrtičkarji posejali, so začele rasti rastline, zelišča in zelenjava ter rože. Nekaj lončkov je ostalo praznih. Semena verjetno niso vzklila.

Spomladi smo morali najprej obrezati jablano, ki raste na otroškem igrišču. Nam je pa obrezovanje jablane vzelo precej časa, saj smo prvič obrezovali sadno drevo. Pobrali smo veje in upospravili za seboj.

Če si nekaj močno želiš, to tudi dobiš. Gospod ravnatelj se je odločil, da nam bo pomagal. Dogovorili smo se z vrtnarico, ki je pripeljala primerno zemljo in pomagala oblikovati naš novi vrt na novem prostoru. Pravzaprav kar dva: zeliščni in zelenjavni vrt. JUHU, res smo se razveselili novega prostora. Pripravili smo ograjo z zemljo. Za zelišča je bila oblikovana kar tortica, za vrt pa prostor v obliki kvadrata. Z delom na našem novem vrtu smo lahko končno začeli. Najprej smo posadili sadike, ki smo jih vzgojili sami: drobnjak, majaron, koriander, timijan. Vsaki rastlini smo pripisali ime in ga pritrdili na paličico, da bodo tudi drugi vedeli, kaj raste na našem zeliščnem in zelenjavnem vrtu. Na vrtu smo nato kar z zidaki in kamni oblikovali potke.

Na dnevu odprtih vrat smo pripravili mini tržnico s sadikami, ki smo jih vzgojili sami. Iz prostovoljnih prispevkov smo lahko kupili sadike še drugih zelišč in zelenjave za naš vrt. Raziskovali smo o zeliščih in ugotovili, da so nekatera zelišča trajnice, nekatera pa enoletnice. Za precej zelišč smo napisali kar osebne izkaznice s podatki in uredili pano, ki smo ga postavili pred vrtom. Tako so se tudi obiskovalci lahko naučili nekaj novega.

Ker pa vemo, kako pomembne so žuželke na vrtu, smo jim postavili pravi hotel. Sedaj pričakujemo obiskovalce…            

Dela nam kar ne zmanjka, ampak nič hudega, saj na našem čudovitem vrtu res uživamo. Pa ne samo mi. Prav vsak se rad ustavi ob našem vrtu, si ga ogleda, malce poklepeta, prinese kakšno sadiko… Pravi prostor za druženje, ni kaj.

 

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL