Odgovorno s hrano

OD SEMENA DO SOLATE V VRTCU CERKVENJAK – VITOMARCI

Dodano: 2015-06-15 10:06:23
Če ima vrtec možnost vrtička, je to odlična priložnost, da otroci spoznavajo delo in rast rastlin na vrtu.

Jeseni 2014 smo se selili v nov vrtec, ki je imel predvideni gredici v atriju vrtca, zato smo ju uredili, prekopali in pustili zemljo, da počiva čez zimo. Spomladi pa smo zemljo poravnali in v gredici posadili in posejali zelišča in zelenjavo.

Čez zimo smo v korita v igralnicah posejali solato in opazovali kako iz semen raste solata. In ko nam je solata zrastla smo jo tudi posadili na našo zelenjavno gredico, kamor smo še posejali rdečo redkvico, korenček, peteršilj in posadili solato in peteršilj. Na prvo gredico pa smo posadili in posejali različna zelišča.

Z ureditvijo gredic smo pripomogli k lepši okolici vrtca in prav tako k poučni temi za naše otroke, saj se v vrtcu trudimo, da otroci spoznavajo vsa zelišča, ki smo jih posadili oziroma posejali, prav tako pa spoznavajo, kako pridemo do zelenjave, kje lahko uporabimo zelišča in zakaj so dobra oziroma zdravilna.

V mesecu aprilu smo si tudi ogledali lutkovno predstavo Od semena do solate v izvedbi lutkovne skupine za Boljši svet. In tudi v lutkovni predstavi je bila tematika, da je doma pridelana zelenjava  (v tem primeru solata) boljša kot tista, ki zraste s pomočjo različnih kemikalij.

Skupaj s starši smo preživeli tudi čas ob zaključku EKO projekta na dan Zemlje, ko smo si pripravljali različne solate, kjer smo uporabili začimbe. In tako so otroci spoznali, da nam začimbe pripomorejo k boljšem okusu hrane.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL