Odgovorno s hrano

NA OŠ DR. PAVLA LUNAČKA VZGAJAMO NOVE RASTLINE

Dodano: 2015-06-16 11:55:29
Radi vrtnarimo skozi celo leto, vzgajamo nove rastline ter pripravimo potaknjence, katere podarimo in z novo rastlino razveselimo druge.

Septembra nas je vrt dočakal bujen in zaraščen, zato so bili nujni posegi - pletje in prirezovanje preveč razraščenih rastlin. Nabrali smo precej rastlin za čajne mešanice, veliko pa smo jih razdelili od matične rastline in jih nato podarili.

Vrt je lepo dočakal pozno jesen, ko smo z rastlinsko zastirko zaščitili bolj občutljive rastline. Posušenih stebel nismo prirezali, kajti stebla rastlin čez zimo nudijo zatočišče insektom in hrano ptičem, obenem pa stebla ščitijo rastline pred pozebo. Tako so se rastline zazibale v zimski spanec, z vsem pestrim nevidnim življenjem vmes.

Ko je spomladansko sonce začelo prebujati rastline, je bil čas za čiščenje in kompostiranje odmrlih delov rastlin, dognojevanje s kompostom, okopavanje, pletje prvih plevelov. Z veseljem smo si razmigali mišice.

Vse naše rastline so preživele, zato smo spet kmalu lahko podarjali potaknjence. Nekaj enoletnih zelišč smo posejali v lončkein kljub skrbni negi so se nekatera semena slabo izkazala. Druga so dobro uspevala, rastlin je bilo dovolj. Seme vrtne kreše smo sejali v jajčne lupine. Čakalo nas je presenečenje: rastline so zrastle le v lupinah domačih jajc, v lupinah jajc s farme so kalčki odmrli. 

V pozni pomladi je pogled na vrt zelo bujen, rastline so se tako razrastle, da pletje skorajda ni potrebno. Uživamo v lepoti rastlin, ki smo jih tudi označili z ličnimi lesenimi ploščicami, kajti želimo si, da bi jih spoznalo čim več učencev.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL