Odgovorno s hrano

UČENCI OPB IZ POŠ GRAJENA SO V JUNIJU OSVOJILI KAR DVA NAGRADNA IZLETA

Dodano: 2015-06-22 09:59:14
Proglasitev državnih prvakov v Krškem
Vsako šolsko leto učenci podaljšanega bivanja iz OŠ Ljudski vrt Ptuj, Podružnica Grajena sodelujejo in se odzivajo na različne ustvarjalne natečaje, ki jih razpiše Ekošola Slovenije. Tudi letos so bili pri tem zelo uspešni.

V letošnjem letu so ustvarjali za dvanajst različnih natečajev. Na začetku so bili celo malo razočarani, ker niso osvojili nobene nagrade, a je zato junij bil nadpovprečno uspešen. Najprej so dobili obvestilo, da se je risbica, ki jo je narisal Matevž Prevolšek znašla med regijskimi zmagovalci natečaja Evropa v šoli in se kot taka uvrstila na državni nivo. Druga, še bolj vesela novica, je prišla iz podjetja Talum iz Kidričevega. Njihova Šumarka iz aluminija in aluminijastih jogurtovih pokrovčkov se je znašla med nagrajenimi izdelki projekta Lahkotni svet. Za nagrado so dobili enodnevni izlet v Ljubljano z obiskom Hiše eksperimentov. Na ta izlet se bodo septembra odpravili učenci tretjega, četrtega in petega razreda, ki so sodelovali pri nastanku Šumarke in njenega naravnega okolja (dreves, ptic, rožic).

Na začetku junija je iz Ekošole prišlo obvestilo, da so učenci podaljšanega bivanja iz prve triade državni nagrajenci natečaja Mladi v svetu energije. Ustvarjali so na temo Življenje brez elektrike. V petek, 5. junija, so se na podelitev nagrad v Krško, odpravili učenci Gašper Plavec, Luka Petek in Matevž Prevolšek z učiteljico Nado Sevšek. Vsi so bili zelo neučakani, saj niso vedeli, katero od prvih treh mest so zasedli. Presenečenje je bilo popolno, ko so spoznali, da so osvojili prvo mesto in s tem tudi prvo nagrado. A prva nagrada ni bila nič drugega kakor - izlet! Učenci so skakali od veselja, saj je to bil že drugi nagradni izlet. Ekošola in podjetje GEN energija iz Krškega so jim podarili ogled interaktivnega centra o energiji v Krškem, Svet energije in ogled gradu Rajhenburg. Na ta izlet se bodo jeseni odpravili učenci drugega in tretjega razreda.

Šolsko leto je pri koncu in niti v sanjah si ne bi mogli predstavljati, da se bo zaključilo tako uspešno. Učenci so se izkazali kot odlični ustvarjalci, polni domišljije, pa tudi potrpežljivosti in natančnosti. Ob tem pa so se tudi veliko naučili o energiji in recikliranju.

                                                                                    Nada Sevšek

Priznanje za prvo mesto
Aluminijast gozd s Šumarko in njenimi prijateljicami
Šumarkin plašček je izdelan iz aluminijastih jogurtovih pokrovčkov.
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL