Odgovorno s hrano

TALNE ŽIVALI NA NAŠEM IGRIŠČU OD JESENI DO SPOMLADI in ENERGIJA

Dodano: 2016-01-15 09:27:33
V Zeleni igralnici smo pričeli v mesecu oktobru in novembru z Eko projektom z izbranimi naslovi TALNE ŽIVALI NA NAŠEM IGRIŠČU OD JESENI DO SPOMLADI in ENERGIJA.

Otroci so preko pravljice Prihaja dež (v uvodu) in preko različnih strokovnih gradiv (otroških enciklopedij o žuželkah, talnih živalih), slik, izdelave plakatov,… spoznavali določene talne živali, katere bi lahko bivale na našem vrtčevskem igrišču. Preko opazovanja in raziskovanja različnih talnih živali so imeli otroci tako možnost, naučiti se spoštljivega odnosa in skrbi do njih. 

V likovnem kotičku smo si izdelali iz odpadnega materiala deževnike, gosenice in pikapolonice. 

V igralnici smo si naredili eko terarij za pajka in deževnika, ju opazovali in pobližje spoznali, hkrati pa se veliko novega naučili preko izdelave plakatov in branja otroških enciklopedij o žuželkah, predvsem kako ravnati z drobnimi živalmi. Pletli smo pajkove mreže, se igrali igrico Pajek in muhe, peli pesem: Mali hitri pajek, risali s tušem deževnika in plesali ples deževnika.

Veliko stvari smo se naučili o sami energiji, kaj je, od kod jo pridobimo, zakaj jo rabimo in katere vrste energije poznamo. Vse to smo spoznavali preko različnih slikanic, slik, delovnih listov, eksperimentov in opazovanj ter beleženj na naših tabelah (pravilno prezračevanje, uporaba električnih aparatov, varčnost prižganih luči, kurjave). 

V jutranjem kotičku so si otroci izdelali eko detektivske izkaznice, da smo tako postali pravi eko detektivi. 

Likovno smo upodabljali žarnice, si izdelali iz odpadnega materiala vetrno elektrarno in veliko sončno celico ter se igrali socialno igro Elektrika v krogu.

Zapisala vzg. Monika Kmetec

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL