Odgovorno s hrano

IZ ODPADNE KARTONSKE EMBALAŽE ZA MLEKO IN SOKOVE NASTALI AVTOMOBILI, MODNI DODATKI, PTIČJE IN ŠE VELIKO DRUGIH DEKORATIVNIH IZDELKOV

Dodano: 2016-03-22 09:48:29
Na sejmu Altermed v Celju so razglasili najboljše izdelke iz odpadne kartoske embalaže za mleko in sokove.

Celje, 11. marca 2016 – Na sejmu Altermed v Celju so razglasili najboljše slovenske vrtce in šole, ki so v programu Ekošola med šolskim letom ustvarjali nove izdelke iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove. – Nagrade so podelili Andrej Potočnik, podsekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Bojan Šrot, župan občine Celje, in Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Projekt Ekopaket, ki so ga letos v okviru programa Ekošola organizirali desetič,  je namenjen pravilnemu ravnanju z odpadno embalažo za mleko in sokove (odpadna embalaža Tetra Pak) ter spodbujanju izdelave uporabnih domiselnih izdelkov iz te vrste odpadne embalaže. V njem sodelujejo otroci, učenci in dijaki iz vse Slovenije. Letos so organizatorji prejeli več kot 1500 predlogov izdelkov, najboljše ustanove po kategorijah so bile:

VRTCI

1.Vrtec Antona Medvema Kamnik
2. Vrtec Pobrežje Maribor
3. VVZ Radovljica 

UČENCI OD 1. DO 3. RAZREDA OŠ 1. OŠ Toma Brejca
2. OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige
3. I. OŠ Žalec, POŠ Gotovlje 
UČENCI OD 4. DO 9. RAZREDA OŠ 1. OŠ Toma Brejca
2. OŠ Šmartno v Tuhinju
2. OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige
3. OŠ Brinje Grosuplje
3. OŠ Trebnje, PŠ Dobrnič
POSEBNA NAGRADA: 
CUEV STRUNJAN  
OŠ BRINJE, PŠ s PP 
SREDNJE ŠOLE IN FAKULTETE 1. EKONOMSKA ŠOLA CELJE
2. BC NAKLO
3. SREDNJA ŠOLA ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM CELJE
3. GIMNAZIJA CELJE - CENTER 

Tekmovanje je tudi letos potekalo v dveh delih. V jesenskem delu, do novega leta, so otroci in mladi ustvarjali vozila, modne dodatke, oblačila, obuvala in denarnice, v drugem delu pa so izdelovali ptičje hiške, okrasne posode za rože, lončke za pisala, svečnike in druge praktične predmete.

Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji, je poudaril, da projekt iz leta v leto raste in dokazuje, da okoljske vsebine postopoma razvijamo. »Projekt Ekopaket se je iz prvotne zbiralne akcije razvil v ozaveščevalni projekt, v katerega otroci in mladi vključujejo tudi starše in druge. Predvsem je pomembno, da spoznavajo, iz česa nastane embalaže in kako moramo z njo ravnati po uporabi. Poleg tega pa iz odpadne embalaže nastaja čedalje več izdelkov, ki jih učenci uporabljajo pri pouku kot didaktični pripomoček ali za okrasitev,« je še dodal Gregor Cerar. 

Andrej Potočnik, podsekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je poudaril, kako pomembna so prizadevanja programa Ekošola pri povezovanju različnih vsebin, ki izboljšujejo kakovost življenja. Poleg izzivov na področju okolja in odpadkov v Sloveniji čedalje več pozornosti namenjamo tudi pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane, kar dokazuje tudi številna udeležba slovenskih ekošol na sejmu Altermed. 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL