Odgovorno s hrano

LIPA ZA 10 LET OŠ DRAGOMELJ

Dodano: 2016-05-12 10:07:55
Tudi na OŠ Dragomelj smo se na dan Zemlje, 22. aprila 2016, spomnili našega edinstvenega in ranljivega planeta.

Tudi na OŠ Dragomelj smo se na dan Zemlje, 22. aprila 2016, spomnili našega edinstvenega in ranljivega planeta, zato smo na šolskem dvorišču posadili lipo kot darilo šoli za 10. rojstni dan in hkrati kot simbol varovanja okolja in prizadevanja za bolj zeleni svet.  
Na dan Zemlje ljudje proslavljajo Zemljo in vse lepote, ki nam podarja. Rastline, živali, ptice, gozdove, oceane, reke … Ta dan obeležujemo, ker bi radi zavarovali naravo in poskrbeli, da je čim manj onesnažena. K temu se pridružujemo tudi na naši eko šoli, saj nenehno skrbimo za ločevanje odpadkov, varčevanje s pitno vodo, zbiramo star papir, odslužene baterije, skrbimo za vrtiček … V tem šolskem letu smo se pri teh aktivnostih še posebej potrudili, saj šola s travnato pričesko praznuje prvih 10 let. Ob tej priložnosti smo 13. aprila imeli slavnostno prireditev, izdelali smo logotip šole in ustvarjali za literarni natečaj.
Na dan Zemlje se je na zelenici za šolsko zgradbo odvijala posaditev lipe. Prisotni smo se zbrali v velikem krogu okoli jame, pripravljene za lipo. Pozdravila nas je pomočnica ravnateljice, ki je uvodne besede namenila pomenu lipe (tilie). Sledila je podelitev nagrad najboljšim ustvarjalcem črk za logotip šole in učencem, ki najbolj spretno ravnajo z besedami. Drobne pozornosti sta podelili arhitektka Tatjana Cvar, članica komisije za logotip šole, in Metka Šum, koordinatorka literarnega natečaja. Poleg tega  so vsi nagrajeni učenci dobili priložnost, da so z lopato zemlje pomagali obsuti lipo, ki bo, upamo, rasla in lepšala okolico šole več deset, morda sto let.

Posebno zahvalo je prejel gospod Franc Podboršek, ki je vsa ta leta skrbel za okolico šole, zlasti v času spuščanja gregorčkov po Pšati.

Pred odhodom k pouku smo zapeli in se zazibali v ritmih Zemlja pleše.  Upamo, da bo lipa zrasla v mogočno drevo, okrog katerega bomo lahko kot naši predniki rajali in peli ter se v senci njene krošnje brezskrbno igrali, brali in učili.

Učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL