Odgovorno s hrano

HRANA NI ZA TJAVENDAN V VVZ KEKEC GROSUPLJE

Dodano: 2016-06-27 09:24:50
VVZ Kekec Grosuplje, Enota Zvonček
V aprilu smo se z otroki enote Zvonček preko tehnik aktivnega učenja veliko pogovarjali o hrani. Kaj to sploh je, kakšno poznamo, katera je zdrava, katere naj uživamo čim manj, veliko časa pa smo namenili tudi ostankom hrane.

Teh vsakodnevno nastane zelo veliko. Veste, da odrasel človek na leto zavrže 82 kg hrane? To je res veliko.

Zato smo se s posebno skrbjo lotili zmanjševanja ostankov hrane v našem oddelku. Začeli smo z dogovorom, da sme pri obroku vsak na krožniku pusti le eno stvar, ki je res ne mara, nadaljevali pa s sadno-zelenjavnimi malicami, ki so jih pripravili otroci sami. Otroci v paru so se kot kuharji počutili pomembne, da so za druge pripravljali malico, preostali v skupini pa so z veseljem poskušali tudi novosti na sadno-zelenavnem krožniku. Iz buče, ki je krasila našo igralnico več kot pol leta, smo naredili sladico, iz pomaranč, ki jih nismo mogli pojesti, smo iztisnili sok, na obisku pri babici Anici pa smo iz suhega kruha, ki bi ga marsikdo vrgel v smeti, pripravili ocvrte kruhove rezine - in vse pojedli. 

Projekt "Hrana ni za tjavendan", v katerem smo sodelovali tudi mi s svojimi dejavnostmi, se je slovesno zaključil 17. junija na Fužinskem gradu. Navzoče mentorje in nastopajoče otroke so nagovorili ga. Tina Hribar (vodja projekta), ga. Tina Cipot (odgovorna v podjetju Lidl) in g. Gregor Cerar (Eko šola). Otroci s skupine Dinozavri (enota Zvonček) so prejeli nagrado za uvrstitev na tretjem mestu, za kar se iskreno zahvaljujemo pobudnikom in organizatorjem projekta.

Srečanje smo zaključili z ogledom razstave sodelujočih pri projektu, na mizah pa smo si postregli z dobrotami, ki so jih po receptih nagrajencev projekta "Reciklirana kuharija" pripravili kuharji.

 

Vzgojiteljica Rebeka Prelesnik

Razstava projekta v Fužinskem gradu
Slavnostna prireditev in podelitev nagrad
Zasluženo 3. mesto
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL