Odgovorno s hrano

V VVZ RADOVLJICA – ENOTA LESCE KORISTIMO TUDI PLODOVE DREVES

Dodano: 2016-11-02 10:59:00
Obiranje plodov jerebike
Hrana je vir življenja, saj jo človeško telo potrebuje za svoje delovanje, rast, razvoj in obnavljanje.

Znanstveno je bilo večkrat dokazano, da je izbira hrane in njena kvaliteta tesno povezana s tveganjem glede zdravja človeka ter njegovim počutjem. Poleg tega pa hrana postaja vse bolj omejen resurs.

Zato smo se v VVZ Radovljica – enota Lesce odločili, da predšolske otroke njihovi starosti primerno vzgajamo in jih učimo kako prepoznati kvalitetno hrano, kako jo pridelati ter kako jo optimalno uporabiti in porabiti, da jo čim manj zavržemo, skratka kako odgovorno ravnati s hrano.

S tem namenom smo pred petimi leti začeli s projektom Vrt belih čarovnic, v katerega je trenutno vključenih okoli 270 otrok in osebja vrtca. Na gredicah gojimo rastline, katere ob ustrezni obdelavi predelamo v zdravo in kvalitetno hrano in jo tudi zaužijemo. V projekt vključujemo tudi starše otrok, saj tovrstna vzgoja le v vrtcu ni dovolj, nadaljevati se mora tudi doma. Starši so nad projektom navdušeni in nas podpirajo na raznorazne načine.
Na vrtu gojimo preko štirideset različnih rastlin ( zelenjavo, zelišča za kulinariko, grmovnice).
Na vrtu pa imamo tudi drevesa in v letošnjem letu smo si zadali cilj, da podrobneje preučimo, kako odgovorno ter racionalno ravnati s plodovi jerebike, divjega kostanja, bezga in lipe. Drevesa nam namreč predstavljajo bogastvo, saj so obnovljiv vir hrane, ki zahteva malo dela.

Jerebika je ena tistih » pozabljenih » ali pa zanemarjenih rastlin, ki je sicer del našega naravnega habitata, pa vendar jo večina ljudi ne pozna. Ker vrtčevsko naravno urbano okolje nudi idealne pogoje za njeno rast, je našla mesto tudi na našem vrtu že pred tridesetimi leti. Ima vrsto zdravilnih lastnosti, opevajo pa jo tudi številne pesmi, legende in miti kot drevo sreče, ljubezni in zaščite.  V enoti smo izdelali sok iz jerebikinih jagod z medom, ki se uporablja kot podpora k zdravljenju  prehladov, bolezni dihal in črevesnih težav. V naši enoti ne pozabljamo na živali pozimi, zato sušimo jerebikine jagode, s katerimi bomo hranili ptice.

Divji kostanj je priljubljeno drevo drevoredov, daje senco in ima skromne zahteve za rast. Zavedamo se njegove uporabnosti, zato smo v naši enoti kostanj nabrali, iz njega pa bomo izdelali kostanjev prah, ki služi ob obolenju glasilk ali začetku angine ter kostanjevo mazilo, ki se uporablja pri težavah z ožiljem. K nabiranju smo povabili tudi starše, kateri so se odzvali v velikem številu, saj bomo kostanj predali lovski družini za krmo divjadi v zimskem času. Na ta način se tudi povezujemo z lokalno skupnostjo.

 Bezeg
V avgustu smo nabrali zrele bezgove cvetove, katere smo uporabili za izdelavo soka. Otroci so iz varne razdalje opazovali obiranje. Iz bezgovih cvetov smo pripravili okusen obrok, namočili smo jih v maso za palačinke in ocvrli.

 Lipa
V juniju smo obrali lipove cvetove, jih posušili ter jih uporabljamo za čaj.

Naše izdelke bomo predstavili na sejmu Altermed, ki bo marca 2017 v Celju.

Kvaliteta našega dela se odraža tudi na tekmovanjih, ki jih organizira Program Ekošola. Osvojili smo namreč 2. mesto v kategoriji »Najlepši vrt«. Takšni uspehi nam dajejo dodatno motivacijo in zagon ter nas ženejo k postavljanju vedno višjih ciljev.

pripravila:

Tina Sodja Rjazancev - ekokoordinator in vodja projekta Odgovorno s hrano VVZ Radovljica - enota Lesce pod mentorstvom Branke Slapar, mentorice Belih čarovnic

 

Najmlajša skupina se seznanja z jerebiko
Odstranjevanje jagod jerebike od peclja
Prebiranje in sortiranje jagod jerebike
Nabiranje divjega kostanja
Opazovanje in štetje divjega kostanja
Delni prispevek staršev
Obiranje bezgovih cvetov
Priprava okusnega obroka iz bezgovih cvetov
Priprava na sušenje lipovih cvetov
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL