Odgovorno s hrano

OTROCI IZ VRTCA MOST NA SOČI MED ODPADKI

Dodano: 2016-11-09 13:36:38
Ko se pogovarjamo o odpadkih, je prva misel, da so to stvari, ki jih ne rabimo več in jih vržemo v smeti. Nekateri smrdijo, nekateri so uničeni, pokvarjeni,… Nekateri so res taki, velikokrat pa vržemo stran tudi stvari, ki bi jih lahko ponovno uporabili.

Pri Miškah smo raziskovali prav slednje. Najprej smo prebrali zgodbico Zabava z odpadki in zabava se je lahko začela. Zasmeteno igralnico smo pospravili v trenutku in ločili odpadke v ustrezne koše. Med pospravljanjem in sortiranjem, pa so se porajale različne ideje, kaj bi lahko iz posameznih odpadnih kosov naredili. Eden izmed predlogov je bil tudi realiziran. Iz odpadnih škatel smo sestavili smetarski kamion, za kolesa in luči pa smo uporabili plastične zamaške. Obiskali smo ekološki otok in še enkrat ponovili kateri odpadki spadajo v ustrezen zabojnik. Poleg teh smo spoznali tudi zabojnik za naše odpadne plenice in kam nesemo vse ostanke od dopoldanske sadne malice. V tednu, ko smo se pogovarjali o odpadkih je pred vrtcem stal poseben zabojnik v katerega se je zbiralo odpadni papir. Tudi miške smo prispevale vanj.

Zdaj vemo osnove o ločevanju in zmanjševanju odpadkov. Skozi vrtčevsko leto bomo znanje o odpadkih utrjevali na različne načine. Dnevno bomo poskrbeli za pravilno ločevanje, odpadno embalažo bomo ponovno uporabili za uporabne ali okrasne izdelke, trudili se bomo za čisto naravo in bili kritični do tistih, ki tega ne delajo.

Za vrtec Most na Soči pripravila Katarina Uršič

 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL