Odgovorno s hrano

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK TUDI PRI NAJMLAJŠIH V VRTCU MANKA GOLARJA GORNJA RADGONA

Dodano: 2016-11-22 07:47:06
Na jutranjem krogu (deklamacija Panj, fotografije čebel)
Oddelek otrok starih 1 – 2 leti, v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, so ustvarjali in se pogovarjali na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Zdrav zajtrk, gibanje, tekočina, sveži zrak… Dejavniki, kateri vplivajo na naše počutje, nas napajajo z energijo. V našem vrtcu vemo kako uresničiti te dejavnike, zato se zmeraj poslužujemo stvari, ki nam pomagajo, da dneve preživimo čim bolj ustvarjalno, v duhu pozitivne energije, v okviru katere raziskujemo svet okoli sebe. Del tega je bilo tudi praznovanje, sodelovanje na tradicionalnem slovenskem zajtrku.

S praznovanjem Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo pričeli že tekom tekočega tedna, kateri nas je najprej popeljal v svet ustvarjanja. Otroci so željni raziskovanja, raznolikosti, in tako sva najinim otrokom v skupini ponudili nekaj dejavnosti, s katerimi so spoznali kranjsko sivko ter okušali slovenske dobrote v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Preko fotografij in druženja na jutranjem krogu smo si tako ogledali kranjsko sivko, se igrali ob deklamaciji Panj, zaigrali na instrument, prisluhnili melodiji dveh pesmic > Čebelice (L. Slak) in Čebelica (J. Bitenc) ter zraven pripevali.

Otroci so ustvarjali s prstnimi in tempera barvami. Skupaj smo tako izdelali čebelice in čebelnjak, kateri krasi naš »čebelji kotiček«, kjer se otroci zmeraj lahko vračajo h knjigam , fotografijam,  čebelnjaku, se tam igrajo ali samo opazujejo…

Ob ustvarjanju so otroci neizmerno uživali, packali, opazovali svoje prstke, roke, čebelico na fotografiji; se čudili vzorcem na papirju, nekateri so se tako prvič srečali z barvo na prskih in veselje je bilo še večje.

Mmm…okusen obrok pa nas je pričakal v petek za zajtrk, kjer smo z veseljem pojedli slovenske dobrote. Otroci imajo mleko radi, prav  tako kruh s slovenskim namazom. Sadje, jabolko, je bilo zaključek zajtrka, kateri nam je dal moči in energije za nov dan.

Prav tako smo si še izdelali namizno dekoracijo, da je bil naš zajtrk prijetnejši, bolj dober.

 

Mateja Vrbnjak, dipl. vzg.

Čebelica igra na instrument
Ob fotografijah v
Likovno ustvarjanje - kranjska sivka
Likovno ustvarjanje - čebelnjak
Likovno ustvarjanje s prstnimi barvami
Čebelnjak in čebelice
Na zajtrku...
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL