Odgovorno s hrano

ŽUPAN OBČINE GORNJA RADGONA OBISKAL ENOTO VRTCA NEGOVA

Dodano: 2017-04-09 06:47:38
V vrtcu nas je obiskal g. Stanko Rojko, član lovske družine Negova, obenem pa tudi župan občine Gornja Radgona.

Zimski čas je čas, ki ni najbolj ugoden za živali v naravi. Medtem, ko se mi lahko oblečemo v topla oblačila in se grejemo ob kaminu, so živali velikokrat prepuščene same sebi,  še posebno če zemljo prekrije snežna odeja.

V Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona, enota Negova, smo se veliko pogovarjali o živalih v zimskem času, iskali razne rešitve, ter razmišljali na kakšen način bi pomagali živalim pozimi. Izvajali smo razne dejavnosti namenjene skrbi za živali. Za osnovni cilj smo si zadali privzgajanje in pridobivanje vrednot za varovanje okolja ter seznanitev otrok s pravilnim odnosom do okolja, pri čemer smo strokovne delavke otrokom za zgled. Dejavnosti smo izvajali v igralnici ter na igrišču vrtca. V akcijo »Pomagajmo živalim« smo vključili tudi starše, ki so k skrbi za živali pripomogli tako, da so prinašali v vrtec razna semena in ptičje krmilnice. Le-te smo skupaj z otroci namestili okrog vrtca ter vanje nasuli hrano. Iz semen smo zgnetli ptičje pogače, katere obešamo na bližnja drevesa.

Želeli smo izvedeti še več oziroma nadgraditi že pridobljeno znanje in izkušnje iz tega področja. Zato smo povabili v goste lovca g. Stanka Rojka, ki je član lovske družine Negova, obenem pa tudi župan občine Gornja Radgona. Z velikim zanosom, veseljem in srčnostjo nam je pripovedoval o svoji naklonjenosti do narave in živali. Otrokom je, na njim razumljiv način, razložil pomen in vlogo lovca v naravi, še posebej pozimi. Zastavljali smo vprašanja mi njemu, in on nam. Manjkala pa ni niti pesem, saj smo jih skupaj zapeli kar nekaj. Otroci so se najbolj razveselili sprehoda do lovske preže in krmišča, kjer smo živalim nastavili hrano. Skupaj smo nasuli hrano tudi ptičkom v krmilnice, ki so nameščene pri vrtcu. V zahvalo za uspešno sodelovanje in čas, ki nam ga je g. župan namenil kljub natrpanem urniku, smo mu podarili grafiko z motivom ptička. Uspešnega sodelovanja si želimo tudi v prihodnje.

Darja Vajngerl, dipl. vzg.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL