Odgovorno s hrano

Moje prve vrtne škarje

Dodano: 2017-05-16 09:45:05
Zdaj, ko imamo nove škarje se lahko lotimo dela.
V sodelovanju z Ekošolo smo v naši skupini izvajali projekt “Moje prve vrtne škarje”.

V preteklem šolskem letu smo na našem dvorišču vrtca zasadili nekaj mladih sadnih dreves in sicer češnjo, tri hruške in tri jablane. Drevesca smo zasadili v bližino stare jablane, za katero smo prepričani, da se je pred več kot 10 leti zasejala sama, nas pa razvaja z zelo dobrimi in mnogoštevilnimi jabolki. Odločili smo se, da to vzgojo in nego sadnega drevja približamo otrokom (tudi vsem ostalim skupinam v našem vrtcu).
Zgodaj spomladi smo začeli z opazovanjem našega sadovnjaka in ugotovili, da bi bilo treba drevesa najprej obrezati. Da bi imeli primerne škarje, ki bi jih lahko uporabili tudi otroci, smo se najprej obrnili na podjetje Fiskars Slovenija. S svojo bogato ponudbo so nam ponudili škarje, s katerimi otroci z lahkoto in varno manipulirajo.
V mesecu marcu smo se lotili obrezovanja. Najprej so otroci opazovali, kako so odrasli obrezali staro jablano. Otroci so nato pobirali odrezane veje in jih s škarjami zrezali na manjše dele. Ta dejavnost je trajala ves teden, sodelovali so otroci vseh skupin vrtca. To je bila zanje idealna priložnost za učenje rokovanja z vrtnimi škarjami. Za tem smo se lotili nege mladih dreves. Ob vodenju so se otroci vključili v vsako dejavnost. Prikrajšali smo veje, jih ob pomoči opornih palic usmerjali v primerno lego, drevesa smo okopali in pognojili z bio gnojilom.
Kmalu smo naša drevesa lahko opazovali ob cvetenju, se veliko pogovarjali o tem, opisovali, iskali značilnosti, napovedovali, iskali možne škodljivce... Z drevesi smo se tudi pogovarjali, jim izkazovali naklonjenost z besedo in pesmijo in jih tako nevsiljivo vzeli za svoje. Da je temu tako, je opaziti v spontanih dejavnostih zunaj, ko marsikateri od otrok tiho pride k drevesu, pred njim postoji, nekateri ga tudi objamejo, pobožajo in mu namenijo prijazno besedo.
S skrbjo za naša drevesa in privzgajanjem vrednot bomo tekom šolskega leta še nadaljevali in se že veselimo našega jesenskega pobiranja plodov. Teh bo sicer bolj malo, ker smo z otroki ugotovili, da je pozeba zmanjšala število mladih plodov.

Dragica Kovačič, pomočnica vzgojiteljice in skrbnica sadovnjaka v enoti Potoček
Vrtec Rogaška Slatina, enota Potoček

Vse veje, ki so na tleh, bomo pobrali.
Veje bomo razrezali na manjše dele.
Tudi samokolnica nam bo prav prišla.
Oblikujemo krošnjo.
Tla prekopljemo in dognojimo.
Najstarejša jablana je zacvetela.
Tudi mlado drevo je zacvetelo. Vonjamo njegove cvetove.
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL