Odgovorno s hrano

XI. SREČANJE KOORDINATORJEV VRTCEV SLOVENIJE

Dodano: 2017-05-26 11:01:22
V četrtek, 26. maja 2017 je v Velenju potekalo XI. srečanje koordinatorjev ekovrtcev. Letošnjega srečanja se je udeležilo več kot 150 predstavnikov ekovrtcev iz vse Slovenije.

Udeleženci so se seznanili s pomenom pridobivanja temeljnih izkustev in znanj o naravi skozi otrokove dejavnosti, ki temeljijo na opazovanju in eksperimentalno raziskovalni dejavnosti. Kulturni program ob dogodku so pripravili otroci Vrtca Velenje.

V ospredju srečanja je  bil izpostavljen primer dobre prakse skozi izpeljavo projektne teme »S KRTKOM LIGIJEM RAZISKUJEMO VELENJE«, ki so predstavile strokovne delavke Vrtca Velenje.  Projekt je bil razdeljen na štiri podteme, ki so jih  povezovale v skupne projekt in hkrati vsebujejo značilnosti za posamezno temo. Krožno gospodarstvo-odpadki,  Zdravo jemo, se gibamo in zdravo Živimo, Odgovorno s hrano, Znanje o gozdovih – gozdna vrtilnica, Semena in vrtovi – šolska vrtilnica.

Osrednje dogajanje je bilo namenjeno ekoakcijskemu načrtu za ekovrtce v šolskem letu 201/2018 in didaktične pristope pri naravoslovnih vsebinah. Predlagani tematski sklopi omogočajo spoznavanje narave, razvijanje otrokovih sposobnosti za aktivno in ustvarjalno vključevanje v okolju v katerem živijo, vključujoč družbeno okolje ter privzgajanje naravnega življenjskega ritma in sloga v sožitju z naravo.

Katarina Kafadar iz Eko Sklada, mreža ENSVET, ki je udeležencem predstavila možnosti sodelovanja vrtcev in šol z mrežo ENSVET ter različne finančne spodbude okoljskih naložb, ki jih ponuja Eko Sklad, slovenski okoljski javni sklad.  Poleg ugodnih posojil, subvencij in ozaveščanja Eko Sklad izvaja tudi brezplačna energetska svetovanja za občane in javne ustanove. Program energetskega svetovanja ENSVET omogoča brezplačne strokovne nasvete in razgovore o naložba v URE ter OVE.

V drugem delu srečanja so si udeleženci  ogledali  razstavo izdelkov posameznih enot Vrtca Velenja ter  spoznali Pozojevo grajsko pot okoli Velenja. 

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL