Odgovorno s hrano

HAI-EKO, recikliramo brez ostanka

Dodano: 2017-06-06 14:46:31
HAIGA: Lara Hutevc, OŠ Šmihel, POŠ Birčna vas
Na OŠ Franceta Bevka Tolmin smo letos povezali dve naši dejavnosti - ekošolo in haiku natečaj za slovenske osnovnošolce. Literarni natečaj smo razpisali na temo ekologije in ga naslovili HAI-EKO.

Haiku natečaj pri nas izvajamo že 15 let. V povprečju se nam vsakič pridruži okrog 40 osnovnih šol iz Slovenije in zamejstva. Nekaj let smo delovali tudi mednarodno, kar pa je zaradi stroškov počasi zamrlo. Ob sklepu natečaja vedno naredimo tudi izbor najboljših del (haiku pesmi in haige, včasih tudi fotohaige) in izdamo zbornik. Knjižice so v javnosti zelo lepo sprejete, mladim ustvarjalcem pa velika spodbuda. Osnovna misel naše dejavnosti je v tem, da so učenci v šolah preobremenjeni s formalnimi vsebinami, da morajo predelati ogromno podatkov, za kreativnost in umetniško izražanje pa pogosto zmanjka časa. Tudi to je na nek način ekološki problem - učenčeva zasičenost s pretiranimi količinami podatkov. In če to dejstvo povežemo s pedagoškimi načeli, smo prav blizu spoznanja, da se tudi možgane lahko prekomerno "nasmeti".

V letošnjem uvodniku v zborniku HAI-EKO smo tako pojasnili naš ekološko-literarni cilj:

"Pišem na kratko.

Varčujem z besedo.

Haiku je eko.

Tak haiku nam je poslala Valentina Razpet iz OŠ Dušana Muniha Most na Soči.

In bo kar držalo - haiku je eko poezija: porabi malo prostora, ne smeti, ne uničuje dreves, velikokrat ostane samo v glavi, ne izpušča grdih misli, sobiva z naravo in plemeniti življenje. Vsi, ki smo kdaj napisali kakšno haiku pesem, lahko potrdimo, da v tej drobni iskrici biva globina modrosti, zaradi katere je svet lepši in boljši. Za haiku se je vredno truditi, ker je v bistvu najčistejši umetniški izraz, ki ga človek premore.

Od zgoraj zapisanega ni daleč do besede, ki smo jo izumili za naslov tokratnega zbornika. Samo povezali smo dejstva in nastal je HAI-EKO."

 

Odziv šol je bil letos izjemen. V zborniku je preko 70 mentorjev uspelo spodbuditi svoje učence (skoraj 400) za ustvarjanje na razpisno temo, knjižica pa je skupek res imenitnih del. Lepo se je izkazalo, da se učenci na temo ekologije zavzeto angažirajo in jim je skrb za čistejši svet zelo blizu. Tudi v prihodnjem šolskem letu bomo tovrstno sodelovanje z ekošolo nadaljevali, verjetno z zelo specifičnim in konkretnim naslovom, ki bo mlade spodbujal k razmisleku o perečih problemih onesnaževanja sveta.

Piko na i pa je letošnji zbirki podaril naš učenec Ivan Hvala Dolenc iz osmega razreda, ki je prispeval odličen haiku:

Svet je postal smetnjak,

v katerega sem se

sam vrgel.

Jože Štucin, vodja haiku natečaja

HAIGA: Loti Bele, OŠ Šmihel, POŠ Birčna vas
HAIGA: Tomas Torkar Ražman, OŠ Livade
HAIGA: Andrej Kravanja OŠ Franceta Bevka Tolmin, POŠ za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL