Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU ZMAGALI UČENCI OŠ ANTONA INGOLIČA SPODNJA POLSKAVA

Dodano: 2018-03-21 09:41:40
V petek, 9. marca 2018, se je na OŠ Dravlje zaključilo državno tekmovanje v Ekokvizu. Zmagala je ekipa OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava.

V petek, 9. marca 2018, se je z državnim tekmovanjem, ki je potekalo na OŠ Dravlje, zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 2.850 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Zmagala je ekipa Ekofrajerji1 iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava. Drugo mesto je zasedla ekipa Ekosrajce4 iz OŠ Križevci, tretje mesto je pripadlo drugi ekipi OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava  z imenom Ekofrajle13 . Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je že deseto leto zapored soorganizator Ekokviza, čestitala Nelida Turk, vodja segmenta in predstavnica Telekoma Slovenije, ki jim je predala tudi donacijo za ekološke naložbe v višini 5.000 evrov.

Letošnje teme 
Skupni naslov letošnjega gradiva je POGLED SKOZI OKOLJSKI KALEJDOSKOP. Podobno kot naprava v obliki valja z ogledalci in barvnimi steklenimi drobci pri obračanju ustvarja pisane like, so se učenci spoznali z različnimi vidiki okoljevarstvenih pojmov in vprašanj, zaokroženih v tri teme:  Okoljski odtis za učence 6. razredov, Trajnostna mobilnost za učence 7. razredov in Učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije za 8. razred.
Učenci šestega razreda so v temi  »Okoljski odtis«, spoznali, kako dejavnosti človeka na zemljiščih, namenjenih proizvodnji naravnih virov - hrane, goriv, vode, vlaken, lesa, industrijskih rastlin - vplivajo na povečano koncentracijo izpustov ogljikovega dioksida in proizvodnjo odpadkov, kljub temu da imajo ta naravna zemljišča naravno sposobnost obnavljanja.
V temi  z naslovom »Trajnostna mobilnost«  so s učenci 7. razreda spoznali z zgodnjim razvojem transporta, vrstami transporta, učinki transporta na okolje in načela trajnostne mobilnosti, na katera bomo pogledali tako z globalnega, kot lokalnega vidika.
V tretji temi »Učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije« so učenci 8. razreda spoznali z oblikami in zakonitostmi energije, osnovami učinkovite rabe energije, ter o načelih učinkovite rabe energije na področju gradnje stavb (ogrevanje, svetila, okna ...), se spoznali z načeli ciljnega spremljanja rabe energije ter inovacijami s področja učinkovite rabe energije. Spoznali so vire energije, obnovljive vire energije, spoznali, kako lahko s prenovo stavbe dosežemo, da energetsko potratna stavba postane energijsko učinkovita in še bi lahko naštevali.

Dvanajst najboljših ekip iz šolskega tekmovanja, ki je potekalo 7. februarja letos in je bilo zaradi tehničnih težav pri določenih ekipah ponovljeno 15. februarja, so se ekipe iz 134 osnovnih šol pomerili prek računalnika v poznavanju treh vsebinskih sklopov (okoljski odtis, trajnostna mobilnost ter učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije). Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe, ki so skupno zbrale največ točk.

Regijski zmagovalci:

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj nobena ekipa ni pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Tekmovalci so imeli na voljo tri vrste različnih vprašanj: drži/ne drži, izbirna vprašanja A, B, C in D ter vprašanja s povezovanjem. V povprečju so ekipe odgovorile pravilno na 17 vprašanj. Povprečen čas tekmovanja je bil približno 13 minut, reševalni čas pa je bil letos precej daljši kot v preteklih letih, predvsem zato, ker so učenci morali povezovati pojme s sopomenkami. Največ nepravilnih odgovorov se je nanašalo na temo Okoljski odtis. Ekipe so morale ustrezno povezati, koliko vode porabimo ljudje za pridelavo hrano  in industrijskih izdelkov. Od 950 ekip je le 48 ekip pravilno odgovorilo na vprašanje. Ekipe so največkrat pravilno odgovorile na sklop Učinkovite rabe energije in obnovljivi viri energije. Med zapisanimi predlogi so morali  ustrezno povezati smiselne trditve o energije. Pravilno je odgovorilo 830 ekip.

DRŽAVNO TEKMOVANJE
Na državnem tekmovanju se je dvanajst najboljših ekip je v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika. 

Rezultati po pisnem delu:

1 25 točk EKOSRAJCE4, OŠ Križevci (07:31)
2 25 točk EKOFRAJLE13, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (07:50)
3 25 točk EKOFRAJERJI1, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava (08:55)
4 24 točk EKO VILE, OŠ Sveti Tomaž (06:55)
5 23 točk EKOBRSLJIN1, OŠ Bršljin (09:20)
6 22 točk DRAV100, OŠ Dravlje (10:47)
7 21 točk STURCI, OŠ Šturje (09:16)
8 21 točk GLAVCE, OŠ Rodica (14:06)
9 20 točk EKOTIPI, OŠ Naklo (07:20)
10 19 točk MALINE, JZ OŠ in vrtec Ankaran (09:10)
11 18 točk TOTALNI AMATERJI, OŠ Petrovče (09:28)
12 12 točk APACE0, OŠ Apače (14:49)

Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru v OŠ Dravlje, ekipe pa so se med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Ekipe smo glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdelili v štiri skupine in zmagovalci skupin so v polfinalu postali ekipa Ekosrajce4 z OŠ Križevci, ekipa Eko vile z OŠ Sveti Tomaž, in dve ekipi Ekofrajerji1 in Ekofrajle13 z Osnovne šole Antona Ingoliča Spodnja Polskava.

V finalnem dvoboju sta se pomerili ekipa Ekosrajce4 iz OŠ Križevci in ekipa Ekofrajerji1 iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava. Po zastavljenih sedmih vprašanjih je zmagovalka letošnjega ekokviza postala ekipa Ekofrajerji1 iz Osnovne šole Antona Ingoliča Spodnja Polskava.

Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

Zmagovalnim ekipam je pokale izročil častni gost kajakaš na divjih vodah, dobitnik srebrne olimpijske kolajne v Riu  Peter Kauser. Ob tem je izrazil navdušenje ob letošnji izbiri aktualnih tem, ki učencem na zabaven način približa vsebine o odgovornem ravnanju z okoljem, kar otrokom omogoča, da pridobljeno znanje uporabijo tudi v vsakdanjem življenju.  

Poleg pokalov so zmagovalne ekipe prejele tudi donacije Telekoma Slovenije, ki je tudi letos zmagovalnim šolam namenil 5.000 evrov za naložbe, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja.

Zmagovalci pa so strani mag. Gregor Cerarja prejeli tudi prehodno zastavo Ekofaca 2018.

Končni rezultati:

  1. EKOFRAJERJI1, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava
  2. EKOSRAJCE4, OŠ Križevci
  3. EKOFRAJLE, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava
  4. EKOVILE, OŠ Sveti Tomaž
  5. EKOBRSLJIN1, OŠ Bršljin
  6. STURCI, OŠ Šturje Ajdovščina
  7. GLAVCE, OŠ Rodica
  8. EKOTIPI, OŠ Naklo
  9. MALINE, JZ OŠ in vrtec Ankaran
  10. APACE0, OŠ Apače
  11. DRAV100, OŠ Dravlje
  12. TOTALNI AMATERJI, OŠ Petrovče

ISKRENE ČESTITKE VSEM TEKMOVALCEM!

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL