Odgovorno s hrano

Slovenski ekošolarji na sejmu Altermed

Dodano: 2011-03-09 08:42:53
Na letošnjem sejmu Altermed, ki bo 18., 19. in 20. marca potekal na Celjskem sejmu, se bo v dvorani D predstavilo 57 slovenskih osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, ki sodelujejo v mednarodnem programu Ekošola kot način življenja. - Šolarji bodo svoje de

 

 Poleg stojnic, na katerih bodo slovenski ekošolarji predstavili pisano paleto dejavnosti zdravega in sonaravnega življenja, ki jih izvajajo na šolah, bodo dogajanje popestrili s predstavitvami na »demonstracijskem odru« in »demonstracijski kuhinji«, kjer si bodo lahko obiskovalci v obeh dneh (med 10. in 15. uro) lahko ogledali številne aktivnosti posameznih šol in poskusili najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane po receptih slovenskih ekošolarjev. Skupaj z mentorji bodo pokazali, da lahko sami pripravijo okusen obrok, ki je zdrav in hkrati poceni, ne da bi uporabili mikrovalovno pečico ali hitro pripravljeno hrano.

petek in soboto bodo otroci nastopali tudi na demonstracijskem odru. Ob 11. uri bo eko modna revija učencev OŠ Šmarje pri Jelšah, ki jih bodo spremljali mladi glasbeni talenti. Vrtičkarji iz vrtca Kočevje bodo takoj za njimi zaigrali igrico Semafor in zima, ob 12. uri pa bo še ena modna revija iz OŠ Koprivnica. V demonstracijski kuhinji bo v petek od 11. do 15. ure zadišalo po dobrotah z bučnim oljem, po krepki žitni kaši, ajdovi kaši z orehi, korenčkovi solati, kitcheriju, začimbah  Ayurvude in zapečenem kislem zelju. Dišalo bo tudi v soboto: kuhali bodo ekošolarji iz OŠ Breg, ŠC Šentjur, OŠ Miška Kranjca, POŠ Kojsko, OŠ Kuzma, OŠ Mladika in OŠ Sveti Jurij Rogaševci.

Novost letošnje predstavitve je zaključek nagradnega natečaja Eko-paket, ki bo v petek, 18. marca ob 12.45 v dvorani Celjanka. Na njem bodo nagradili najboljše kreativne projekte, ki so jih otroci v vrtcih ter slovenski osnovno- in srednješolci izdelali iz odpade kartonske embalaže za mleko in sokove.

Terminski in vsebinski program predstavitev ekošol na sejmu Altermed je objavljen na spletnem mestu www.ekosola.si, kjer so tudi kontakti šol in vrtcev, saj znajo ekošolarji lepo in prepričljivo predstaviti, kaj delajo in kaj so se naučili. V mednarodni program Eco-Schools, ki ga v Sloveniji imenujemo Ekošola kot način življenja, je vključenih 628 slovenskih osnovnih in srednjih šol, vrtcev ter Centrov šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) in uspešno deluje že 15 let.


Dodatne informacije o predstavitvi ekošol na sejmu Altermed:

Sonja Uršič, vodja projekta, tel.: 041-366-810.

 

Foto: Altermed 2010

Predstavitev OŠ Notranjski odred Cerknica
Predstavitev OŠ Idrija in podružnice
Predstavitev naravnih bivališč OŠ Duplek, POŠ Dvorjane
Ohranjanje biotske pestrosti v vrtcu Borisa Pečeta Maribor
Medosebni odnosi in boj proti revščini na OŠ Ob Dravinji
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL