OŠ Antona Žnideršiča je EKO šola že petnajst let.
V tem času smo se udeležili različnih sejmov, razstav in predstavljali tako našo šolo kot naš košček Slovenije.
Zakaj ravno namaze?
Večina gospodinj, ki so s službo obremenjene dolgo v popoldanski čas, pripravlja le (pozno) kosilo, za večerjo pa pride prav »nekaj iz hladilnika«. To so običajno industrijsko pripravljeni namazi ali razni mesni izdelki. Nastja, Noemi in Mojca so dokazale, da lahko prav tako hitro in enostavno pripravimo tudi domači namaz. Za sestavine so uporabile le naravna, nepredelana živila. Čemaž so nabrale nad vasjo Podstenje, kot osnovo pa so uporabile kozjo skuto Kmetije Štembergar iz Vrbice. Ker je za to skuto značilno, da ima blag in prijeten okus, je le-ta odlična podlaga različnim namazom.
Vse namaze so pripravile kar na sejmu, saj je postopek zelo enostaven. Obiskovalci sejma so bili nad namazi navdušeni, zato je receptov na listkih hitro zmanjkalo.
Da jih lahko pripravite tudi vi, vam zaupamo dva recepta:
SKUTNI NAMAZ S ČEMAŽEM
20 dag skute
ščepec čemaža
sol
PRIPRAVA:
Bio skuti primešamo sesekljan čemaž.
NAMAZ IZ ČIČERIKE
30 dag kuhane čičerike
12 dag masla
žlička olivnega olja
strok česna
sol
PRIPRAVA:
Čičeriko čez noč namočimo. (Namaka naj se 24 ur!) Kuhano čičerko damo v mešalnik, dodamo ji malo masla, narezanega na kocke, olivno olje, sesekljan česen in sol.
Namaz lahko stoji v hladilniku do 5 dni.
Vera Frank,
OŠ Antona Žnideršiča