Odgovorno s hrano

OBISK EKO KMETIJE V NARINU PRI PIVKI

Dodano: 2011-05-27 18:06:04
Eko kmetija Pri Petrovih
Kako podoživeti delček življenja naših dedov in pradedov..

19. 5. 2011 smo z učenci 6. razreda obiskali ekokmetijo Pri Petrovih v kraju Narin. Kmetija se je predstavila s programom »Od zrna do kruha«. S programom so pri učenci dosegli spoznavanje narave, kulturne in tehnične dediščine. Vodila sta ga gospodar in gospodinja kmetije. Razdeljen je bil v dva dela. Prvi je potekal v stari kmečki hiši, drugi je bil prikaz orodja za pridelavo moke.

Po prihodu so učenci spoznali narečje, značilnosti stare kmečke hiše in njihovih prebivalcev ter njeno pripadajočo notranjo opremo. Gospodinja jim je predstavila sestavine za peko kruha. Pod vodstvom je so se naučili oblikovati vsak svoj hlebček kruha in ga speči v krušni peči.

Drugi del programa je potekal na skednju, kjer so pod vodstvom gospodarja hiše spoznavali različne postopke za pridelavo pšenice, orodja ter stroje, ki so jih uporabljali za žetev, mlatenje in čiščenje pšenice. Videli so tudi postopke mletja pšenice na starem mlinu z mlinskimi kamni ter različne uporabe slame nekoč in danes.

Pri vseh opravilih, v kuhinji in na skednju, so otroci aktivno sodelovali.

Z obiskom ekokmetije, ki je trajal približno štiri ure, so otroci podoživeli delček življenja dedov in pradedov.

 

Pripravila: Jernej Glaser in Vesna Farkaš,
ekoordinatorja na OŠ DRAVLJE, Ljubljana

Ognjišče
Kako so včasih jedli
Priprava hlebčkov
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL