V razredih smo se potrudili in različno sadje pripravili in uporabili, kot zanimive sadne malice, s katerimi smo se seveda tudi posladkali.
Sočne sadne rezine in sadni sok
Prvošolci in drugošolci smo od odma prinesli zares raznoliko sadje.
To smo oprali, olupili in očistili. Krhlje jabolk in ananasa smo
skuhali v kompot. Na vodi kompota smo pripravili vanilijev puding
in u nato primešali zmečkano kuhano sadje. V podolgovato posodo smo
polagali plast piškotov, navlaženih z mlekom in plast sadno-vanilijevega
želeja. Vrhnjo smo zaključili z želejem in posodo postavili v hladilnik,
ter počakali, da se vse ohladi in žele strdi.
Med tem smo mnogi prvič, poskusili granatno jabolko in pomelo, ostalo
sadje (ananas, jabolka, pomaranče, mandarine, kivi, kaki, grenivka,idr.)
pisnili v odličen, zdrav in osvežilen sadni napitek.
Gotove sočne sadne rezine smo krasili s smetano in se prepustili sadnim užitkom.
Polnjena pečena jabolka
Drugošolci smo pripravili polnjena pečena jabolka.Na začetku smo olupili
jabolka ter jim izdolbli sredico. Za nadev smo zmešali mlete in nasekljane
orehe, rozine, med,limonin in jabolčni sok ter cimet. Polnjena jabolka
smo zložili v konvekcijsko pečico ter jih spekli. Na koncu smo jabolka
naložili na krožnike ter dekorirali s cimetovo palčko in sladkorjem v prahu.
Zaželeli smo si dober tek in slastna jabolka pojedli.
Jabolčni zavitek
Četrošolci in petošolci smo sobotno dopoldne preživeli, kot peki
slastnega jabolčnega zavitka. Oprali, olupili in nato naribali smo
domača jabolka. Zgnetli smo vlečeno testo in ga razpotegnili po mizi.
testo smo bogato ga obložili s sočnim jabolčnim nadevom, ga zavili v
štruco ter spekli pečici. Kar komaj smo dočakali, da je bila slastna
sladica pečena in smo se z njo posladkali.
Mojca Selinšek,
OŠ Franceta Prešerna Maribor, POŠ Staneta Lenardona