Odgovorno s hrano

Ekobranje za ekoživljenje

Dodano: 2012-02-27 10:52:39
Projekt Ekobranje za ekoživljenje v vrtcu Most na Soči izvajamo v vseh starostnih skupinah preko celega šolskega leta.

V okviru našega glavnega ekoprojekta Vreme in vremenski pojavi v našem kraju smo s pomočjo lutke prebirali Vremenske pravljice, ter nato iz njih izpeljevali različne dejavnosti. Prepevali smo pesmice o vremenu, slikali dežnike, izdelovali termometre, vremenkote, vetrnice, opazovali vreme, ga označevali ter se o njem veliko pogovarjali.

Ugotovili smo, da je prav vreme lahko velikokrat povzročitelj naravnih nesreč. Tako smo le-te spoznavali s pomočjo Ježka Snežka ter prebrali celoten sklop knjig iz omenjene zbirke. Prav tako smo tudi vse dejavnosti prilagodili Ježku Snežku in nesrečam, ki jih v svojih zgodbicah doživlja. Pred zaključkom šolskega leta imamo v načrtu prebiranje in izvajanje še drugih knjig s seznama. Glede na tematske sklope, ki jih izvajamo, pa smo tudi sami poiskali vsebinsko primerne knjige z ekovsebino.

Dotaknili smo se problematike zastrupljanja čebel, katero smo spoznavali s pomočjo knjige Čebelji ples.
Energijo ter izvajanje dejavnosti na dano tematiko smo podkrepili s pomočjo knjig  Jaka in sraka, Hišek in sonček ter Hišek in elektromobil.

Vse knjige, katerim smo namenili našo pozornost, so prinašale pozitivno motivacijo ter otrokom nudile odlična izhodišča za ustvarjalnost. Otroci vsekakor radi posegajo po knjigah ter na ta način pridobivajo določene izkušnje, ki jih s pridom uporabljajo v vsakdanjem življenju.

 

Katja Šturm Kovačič in Brigita Ostrožnik,
Vrtec pri OŠ Dušana Muniha Most na Soči

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL