Odgovorno s hrano

Podpis listine o mednarodnem sodelovanju

Dodano: 2012-11-06 11:10:39
Na OŠ Leskovec smo od 17. do 19. oktobra gostili predstavnike občine Breznički Hum ter učence in zaposlene iz tamkajšnje ekoosnovne šole.

Po res prisrčnem sprejemu v sredo zvečer in krajšem kulturnem programu, so učence iz Hrvaške na svoje domove sprejeli učenci domače šole. Poudariti velja, da je bilo potencialnih gostiteljev več kot dovolj. V četrtek smo skupaj z gosti na OŠ Leskovec izvedli naravoslovni dan z delovnim naslovom Zdrava prehrana od semena do krožnika, kjer smo se na delavnicah ukvarjali z različnimi vidiki zdrave pridelave in uporabe hrane. Delavnice so bile bogate in raznolike. Prvošolci so spoznavali začimbe in zelišča, drugošolci so okušali ali kuhali zelenjavo, tretješolci so se ukvarjali z žiti in peko kruha. Četrtošolce so gostoljubno sprejeli v domačem Evrosadu, saj Posavje lahko imenujemo tudi sadovnjak Slovenije. Starejši učenci so spoznavali uravnotežene jedilnike, jim preračunavali energetsko in prehransko vrednost, pekli piškote iz pirine moke in še bi lahko naštevali. Prav za vse pa so športni pedagogi pripravili še delavnice z gibanjem. Skupnemu kosilu je sledila okrogla miza. V prvem delu smo poslušali vodjo oddelka za šolstvo, kulturo in šport, Varaždinske županije, gospoda Miroslava Huđeka. Predstavil nam je pot do energetske učinkovitost šol v njihovi regiji in zelo zanimiv način, na katerega šole motivirajo za varčevanje. Gospod Jože Požun iz ŠC Krško Sevnica je predstavil sončno elektrarno, ki je last srednje šole in omogoča predvsem odlične izobraževalne možnosti za dijake in odrasle s področja energetike. Tudi predstavnik občine Krško, gospod Matjaž Pirc nam je na zanimiv način predstavil prizadevanja občine za doseganje energetske učinkovitosti. V drugem delu okrogle mize sta obe šoli predstavili svojo pot do pridobitve zelene zastave. Ves čas je tekla tudi zelo zanimiva debata.
Vzporedno z okroglo mizo je v jedilnici OŠ Leskovec potekal ekoagro sejem, kjer so  se predstavljali lokalni proizvajalci in društva, ki spodbujajo ekološko kmetovanje in vrtnarjenje. Najsvečanejši del sicer zelo izobraževalno bogatega druženja je bil v petek dopoldan, ko sta šoli v prisotnosti županov obeh občin podpisali Listino o sodelovanju.
Verjamemo, da bo sodelovanje pomembno pripomoglo k spodbujanju medkulturnosti in ekološki zavednosti naših učencev in zaposlenih.

 

Mirjana Marinčič,
OŠ Leskovec

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL