Odgovorno s hrano

Dejavnosti z vodo v skupini Papirnati zmaji

Dodano: 2013-01-29 09:38:48
Voda je življenjsko pomembna tekočina za vsa živa bitja. Pretaka se v nas, skozi nas in okoli nas. Je simbol življenja, ki človeka obdaja v maternici in ozeleni puščavo …

Vse to in še kaj o vodi smo in bomo spoznavali v naši skupini vse leto, še posebej pa smo se temu posvetili v januarju. Želeli smo, da otroci odkrivajo in spoznavajo vodo, njen pomen, lastnosti ter spoznavajo tudi druge tekočine in jih med seboj primerjajo. Navajali smo jih k varčevanju z vodo in na vsakodnevno pitje vode.

Izvajali smo različne in zanimive dejavnosti z vodo, ki so zelo pritegnile otroke. Začeli smo s prosto igro v vodnih kotičkih, ki smo jih pripravili v igralnici, in s spoznavanjem vodnih virov iz okolja, ribnika. Iz ribnika smo vzeli vzorec vode in ga primerjali s pitno vodo. Pripravili smo še nekaj različnih vzorcev vode in jih spoznavali ob uporabi vseh čutil ter jih ustrezno označili. Uredili smo tudi zbirko različnih posod, ki smo jih poimenovali in uporabljali pri igri in drugih dejavnostih z vodo. Pri prosti igri z vodo so se otroci samostojno igrali: prelivali so, polivali, dolivali, odlivali in zalivali so z vodo. Otroci so zelo radi sodelovali pri pripravi limonade in pokušali napitek. Izvedli smo tudi nekaj preprostih poskusov z vodo in določali prostornino vode.

Veliko smo se naučili o vodi, svoje znanje pa bomo seveda utrjevali, nadgrajevali in ga uporabljali v vsakodnevnem življenju in tako pridobivali primeren odnos do vode in narave nasploh.

 

Mojca Kastelic in Simona Milost-Dežman,
Vrtec Galjevica, lokacija Dolenjska cesta



PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL