Odgovorno s hrano

EKO DAN NA OŠ LAVA

Dodano: 2016-05-03 11:01:40
Letošnji eko dan smo na OŠ LAVA Celje posvetili temi ODGOVORNO S HRANO.

Vključeni smo v mednarodni projekt Odgovorno s hrano! (We Eat Responsibly!), v katerem poleg slovenskih ekošol sodelujejo tudi ekošole iz osmih partnerskih držav: Bolgarije, Češke, Hrvaške, Latvije, Malte, Poljske, Romunije in Slovaške.

Projekt Odgovorno s hrano! je eden prvih poskusov EU, ki obravnava ključna vprašanja porabe hrane. Skozi akcijsko usmerjeno pedagoško metodologijo in preko metodologije sedmih korakov razvijamo kritično mišljenje, znanje in usposobljenost, da naši učenci postanejo globalni državljani, in da sprejmejo nove vedenjske vzorce na področju pre(hrane).

Tako se tudi naši učenci seznanjajo s  šestimi ključnimi prehranjevalnimi usmeritvami projekta: pospešenemu izginjanju raznolikosti, povečani porabi mesa in mlečnih izdelkov, rasti razdalje med pridelovalci in potrošniki, naraščajoči porabi predelane hrane, navzočnosti palmovega olja v predelani hrani ter zaskrbljujočemu naraščanju zavržene hrane. 

Zato smo ta dan posvetili predstavitvi poklicev Srednje šole za gostinstvo in turizem, Šolskega centra Šentjur in Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Predstavili so nam poklic peka, kuharja, slaščičarja in vrtnarja. Učenci so na zanimiv način spoznali pozitivne in negativne vidike poklicev in seveda , kako lahko vplivamo na odgovorno ravnanje s hrano. Degustirali so različne jedi, ki so jih pripravili srednješolci, nekaj so poskusili narediti tudi sami. V različnih delavnicah so učenci razredne stopnje sestavljali jedilnike in recepte, katerih sestavine so bile ostanki in zavržena hrana. Tako so ugotovili, da lahko veliko ostankov porabimo za nove okusne jedi. Predstavili so se tudi lokalni pridelovalci hrane in proizvajalci, s katerimi sodeluje naša šolska kuhinja. (Čebelarstvo Vita-med, kmetija Flis, kmetija Krajnčič)

Izvedli smo tudi medrazredno izmenjavo sadik in semen, ki jih bomo posadili na šolskih gredicah in doma.

Projekt Odgovorno s hrano smo širili tudi na celjski tržnici, kjer je skupina šestošolcev opravila nekaj intervjujev z mimoidočimi in branjevkami.

Na našem eko dnevu se nam je pridružil tudi nacionalni koordinator eko šole g. Gregor Cerar, ki je ob koncu dneva povedal: »Navdušen sem bil na aktivnostmi, ki so jih izvedli učenci OŠ Lava v okviru projekta Odgovorno s hrano. Veseli me, da se že naši najmlajši seznanjajo z aktualnimi problemi hrane in prehranjevanja na lokalnem in globalnem nivoju.«

Korodinatorica eko dneva in eko šole Nataša Anderlič, prof.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL