Odgovorno s hrano

Kužki in Zeliščni vrt dobrih škratov

Dodano: 2017-04-26 07:47:45
Z vrtička, ki je čez zimo počival, smo najprej odstranili plevel in posušene rastline, nato pa dodali vrtno zemljo. Pogovorili smo se o pomembnosti samooskrbe z lokalno pridelano hrano ter spoznali, da je vrtnarjenje lahko zabavno.

Otroci so najprej narisali načrt zasaditve zeliščnega vrta. Nato pa se lotili dela. Naš zeliščni vrt ni nastal kar čez noč, pač pa smo mu posvetili zadnja dva tedna po kakšno uro na dan in tako od načrta prišli do končnega izdelka. Otroci so na vsakodnevnih sprehodih v bližnjem gozdu, vsakokrat našli kaj zanimivega za vrt in le-to s seboj prinesli v vrtec.

Škrate so otroci izdelali iz debelejše veje, ki so jo pod budnim očesom vzgojiteljice, narezali na primerno dolžino. Narisali so oči, nos, kapo, dodali brado ter roke in noge. Zanje je bilo treba izdelati hišico, v kateri bodo prebivali. Narezali so veje, iz katerih so izdelali orodje. Otroci so namreč ugotovili, da se vrta ne da obdelovati, če ni primernega orodja. Zato so izdelali mini vrtno orodje in vrtno lopo za škratke. Da pa le-ti ne bodo samo delali, so si otroci zamislili, da bi zanje izdelali več gugalnic, na katerih se bodo lahko odpočili in zabavali. Tudi te so izdelali iz vej. V okolici vrtca so nabrali kamenčke in z njimi tlakovali škratom pot.

Nato smo si ogledali semena različnih zelišč in ugotovili, da potrebujejo kar precej časa, da vzklijejo, zato smo ubrali bližnjico in od doma prinesli sadike mete, melise, drobnjaka, mente, luštreka, majarona, origana in druge. Posadili smo jih v naš vrtiček, še prej pa si v knjigi prebrali za kaj vse jih lahko uporabljamo in spoznali, da se razlikujejo po obliki listkov ter po vonju. Presadili smo tudi sadike gozdnih jagod, s katerimi se bomo lahko čez nekaj mesecev vsi posladkali.

Za vrtec Most na Soči, oddelek Šentviška Gora, Alenka Razpet Kranjc

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL