Odgovorno s hrano

EKOKVIZ ZA OSNOVNE ŠOLE 2012/13

Ekokviz – tekmovanje v ekoznanju, ki je namenjeno učencem šestih, sedmih in osmih razredov.  Učenci tekmujejo ekipno v spoznavanju različnih okoljskih tem. Teme, ki jih vsako leto izberemo, skušamo obravnavati poglobljeno, za kar je učencem na voljo interaktivno gradivo. Tekmovanje bo tudi letos potekalo preko spleta. Izbrane letošnje teme so: zdravje, energija in trajnostna mobilnost.

Učenci šestega razreda se  bodo v temi zdravje – dobro počutje seznanili kako lahko skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje. Kako si sami na naraven način pomagamo okrepiti imunski sistem, kaj je zdrava prehrana, kako varno shranjujejo živila, kakšen je zdrav in ekološki način kuhanja, zakaj je pomembno gibanje, kaj je razlika med virozo in bakterijsko okužbo, in zakaj moramo ustrezno poskrbeti za odpadna zdravila.

Energija je tema, ki nam na vsakem koraku daje udobje in brez električne energije naš svet udobja ne obstaja. Je samoumevna. Vsak trenutek lahko z električno energijo uresničimo svoje potrebe in želje, in lahko vsak trenutek živimo po svoje. Učenci sedmega razreda bodo spoznavali energijske zakonitosti, ki so potrebne za normalno delovanje telesa, porabi energije v vsakodnevnem življenju. Spoznali bodo zmote in mite o energiji, načine pridobivanja energije nekoč in danes in kakšne so posledice na okolje zaradi pridobivanja energije.

V temi trajnostna mobilnost (transport) bodo osmošolci osvojili pomen prometa v našem življenju. Najprej se bodo podali v preteklost in se poučili o zgodovini nastanka kolesa in motorja, iznajdbah, ki sta močno vplivali na življenje dandanes.  Nato bodo pogledali »čez planke« in se poučili o tem, kako poti v šolo, trgovino in drugam premagujejo njihovi vrstniki iz drugih držav in kontingentov. Seznanili se bodo z učinki, ki jih ima promet na naše družbeno življenje, in spoznali učinke prometa na naravno okolje. 

GRADIVO ZA TEKMOVANJE 

PRAVILA ZA SODELOVANJE 2012/2013
PRAVILA ZA ORGANIZACIJO IN IZVEDBO ŠOLSKIH TEKMOVANJ 2012/2013

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL