Odgovorno s hrano

EKO DAN na Šolskem centru Rudolfa Maistra Kamnik

Dodano: 2012-03-28 14:15:04
Zbiranje odpadnih elektronskih aparatov
Dan pred vseslovensko akcijo očistimo Slovenijo smo na ŠCRM Kamnik organizirali Eko dan. Dijaki šolskega centra so si razdelili različne naloge in skupaj s svojimi profesorji očistili Kamnik z okolico.

Na terenu smo spremljali čiščenje v mestu in okolici. Odpravili smo se na Perovo in naprej ob Kamniški Bistrici proti jugu. Med potjo smo srečali dijake, ki so vneto pobirali odpadke. Njihove vreče so se polnile, zato so jih morali kar sproti prazniti. Ob poti so našli veliko stvari, ki tja ne sodijo, med njimi tudi star gramofon. Situacija pa se je precej spremenila, ko smo zavili z urejenih poti, na katerih so čistili dijaki. Na bolj odročnih krajih smo kljub opozorilnim tablam, ki prepovedujejo odlaganje, našli precej odvrženih predmetov. Na žalost tega območja ni nihče čistil. Poleg tega tam nismo opazili košev za smeti, kar je eden glavnih vzrokov za večino odvrženih odpadkov. Na mestih, kjer so koši postavljeni, je situacija boljša in morda so tudi zaradi tega dijaki imeli manj dela.
Čistilna akcija je potekala tudi na OŠ Frana Albrehta in OŠ Toma Brejca. V mestu je čistilo tudi nekaj razredov kamniške gimnazije. Po poti so opazili veliko raznih papirčkov, predvsem pa cigaretnih ogorkov. Bili so presenečeni, ko smo videli mlado osebo, ki je odvrgla odpadek na tla, le nekaj metrov stran od koša za smeti. Dijakinja 1. letnika pa nam je zaupala tole lepo misel: »Če je naša okolica bolj čista, se tudi mi bolje počutimo.«
Tudi na šolski ploščadi so potekale številne dejavnosti. Dijaki so že navsezgodaj začeli z urejanjem tekaške steze. V okolici  so zasadili rože, pripravili mesto za svečano zasaditev drevesa, ter s tablicami poimenovali vsa drevesa okoli šole. Posamezne ekipe so urejale tudi bivališča živali v šoli, katere nas prijazno spremljajo vse leto.
Naši nadebudni bodoči študentje, dijaki četrtih letnikov, so se po končanem poskusnem maturitetnem preverjanju v šolski jedilnici udeležili predavanja o tipizaciji in odvzemu kostnega mozga. Predavanje je organiziral Zavod za transfuzijo krvi v okviru projekta Slovenija-Donor. Po končanem predavanju so se najbolj pogumni dijaki lahko vpisali v register darovalcev krvotvornih matičnih celic. Nad odzivom dijakov smo bili prijetno presenečeni.
Naša kuhinja preskrbuje s toplo hrano dijake našega centra in ostale kamniške šole. Povprašali smo jih, kaj menijo o onesnaževanju in pretirani rabi embalaže. Povedali so nam, da naša šola dnevno porabi 18 kg embalaže. Sem sodijo vsi plastični proizvodi, tetrapaki, vrečke. Največji delež predstavljajo plastični kozarčki, ki  jih dijaki vsakodnevno uporabljajo pri malici. Ta velika poraba je nesmiselna, zato so nam predlagali uvedbo skodelic za večkratno uporabo. Zelo moteči so papirčki in ogorki cigaret okoli šole. Enkrat na teden bi morali dijaki različnih razredov očistiti okolico. Potrebno bi bilo tudi strožje ločevanje odpadkov, saj dijaki brez pomisleka le te odvržejo v katerikoli koš. Razmisliti bi morali o pretirani porabi vode, saj je pomemben element v našem življenju.
Ekološki dan smo zaključili z  zasaditvijo avtohtonega slovenskega drevesa skorš. Na slovesnosti so bili prisotni ravnatelji kamniških osnovnih šol in ostalih vzgojnih ustanov, ki so dobili drevo za zasaditev ob domači šoli.  S prisotnostjo nas je počastil tudi župan Marjan Šarec in predstavnik programa Ekošola mag. Gregor Cerar. Oba sta v svojih govorih poudarila skrb za lepo in čisto okolje ter smiselnost vzgoje mladih za lepšo Slovenijo. Ob prijetnem klepetu v sončnem pomladnem dnevu smo si izmenjali misli in vtise. Organizatorki dneva prof. Viktoriji Pirš, ki je tudi vodja projekta Eko šola na ŠCRM Kamnik je uspelo povezati ob koristnem delu dijake, profesorje in zunanje goste, ki so obogatili program tega dne.

 

EKO novinarji ŠCRM Kamnik

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL